Curierul Românesc

Valentin Cioromelea (AUR): dependența de  importurile alimentare se lovește de potențialul agricol neexploatat al României

Într-o declarație politică, senatorul AUR Valentin Cioromelea a ales să vorbească despre o problemă cât se poate de actuală, rezultat al politicilor dezastruoase din sectorul agricol din ultimii 30 de ani – dependența României de importuri alimentare. Și nu numai faptul că țara noastră nu își poate asigura necesarul de alimente reprezintă o problemă, ci și faptul că, de cele mai multe ori, importăm fructe și legume pline de pesticide.

„Astăzi, în România, ne confruntăm cu o realitate crudă: după 34 de ani de tranziție, suntem în continuare dependenți de importurile de alimente din alte țări europene. Este un paradox amar că, în ciuda resurselor noastre naturale bogate și a potențialului agricol imens, ajungem să importăm o mare parte din hrana pe care o consumăm. PNL, PSD și UDMR au avut un rol important în determinarea politicii agricole și alimentare a țării, iar consecințele sunt acum evidente. Suntem nevoiți să aducem în farfuriile noastre alimente care sunt crescute cu un exces de pesticide și substanțe chimice toxice.

România este binecuvântată cu soluri fertile și condiții climatice favorabile pentru a produce alimente sănătoase și curate. Cu toate acestea, paradoxul constă în faptul că nu producem suficientă hrană pentru a satisface cererea internă și externă. În loc să fim un vârf de lance în producția europeană de alimente sănătoase, de multe ori suntem nevoiți să importăm produse care nu îndeplinesc standardele noastre de calitate și siguranță alimentară”, a declarat senatorul.

Valentin Cioromelea a subliniat că este nevoie de o schimbare: România trebuie să adopte o strategie axată pe investiții masive în inovarea agricolă și pe sprijinirea producătorilor locali. Domnia sa a punctat că astfel, nu numai că s-ar asigura o alimentație mai sănătoasă pentru români, ci s-ar contribui și la revitalizarea zonei rurale, la crearea de locuri de muncă și la o creștere economică vizibilă.

În context, senatorul a amintit că programul de guvernare al partidului AUR conține măsuri concrete pentru sprijinirea agriculturii românești. Printre acestea se află: majorarea subvențiile acordate exploatațiilor agricole mici și medii, sprijinirea producției și a achizițiilor de echipamente agricole, precum și promovarea procesării locale a produselor agricole.

„Prin aceste inițiative, ne propunem să transformăm România într-un furnizor major de alimente sănătoase pentru Europa. Este momentul să acționăm și să facem ca visul unei Românii care își hrănește nu doar propriii cetățeni, ci și o mare parte din Europa să devină realitate”, a spus, în încheiere, Valentin Cioromelea.

Related Articles

Back to top button