Curierul Românesc

Revolta medicilor!

Subiectul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov și mai ales al managementului haotic, diletantic, constant depășit de situație și alergând în urma evenimentelor a fost subiectul mai multor articole scrise de mine, dl. dr. Bîgiu, managerul interimar (slavă Domnului doar interimar) trăind cu senzația, că eu sau colectivul redacțional al publicației am avea ceva personal cu dânsul.

Ei bine, astăzi ne-a parvenit pe surse un memoriu înaintat de cadrele medicale din unitatea condusă de dânsul!! Un număr de 11 MEDICI din subordinea dânsului semnalează în scris nereguli grave și perpetuarea unei stări de ilegalitate în spitalul, pe care dr. Bîgiu îl conduce. Au și acești 11 MEDICI o vendetă cu dvs.? Sau, ceea ce este mult mai plauzibil, sunteți depășit de situație și incapabil să gestionați o situație atât de complexă și o unitate medicală atât de mare.

În articolele, pe care le-am publicat în datele de 31 martie, 5 aprilie, 8 aprilie, 28 aprilie și 11 mai atrăgeam în mod repetat atenția asupra lipsei de pregătire a unității medicale, a lipsei de planificare, de echipare, de comunicare cu personalul medical implicat. Atrăgeam atenția că „managementul” dlui. Bîgiu poate atrage după sine pericole potențial mortale pentru personalul medical și pacienți.

Am subliniat în mod repetat că medicii din unitate nu sunt specializați pe acest tip de patologie, că încalcă legea și codul deontologic efectuând acest tip de activitate, că înființarea unei secții ATI într-un spital cu acest tip de profil este absurdă. Dar nimic nu părea să îl clintească pe dl. manager INTERIMAR.

Mai mult decât atât, singurul medic aflat într-un post de conducere în cadrul unității, coordonatoarea secției de cronici din Zărnești, dna. dr. Simona Simion, care a avut curajul să critice planul vizibil defectuos și haotic al dlui. manager a fost destituită imediat de acesta. Iar doamna dr. Marinescu, directorul medical al spitalului, a avut de asemenea de suferit ca urmare a unor critici similare.

De ce și-a dorit dl. dr. Bîgiu atât de mult ca spitalul aflat sub conducerea sa (interimară!) să fie singurul spital monospecialitate din țară, alta decât bolile infecțioase și pneumologia, care să desfășoare activitatea de îngrijire și tratare a pacienților COVID-19 este o întrebare foarte bună, la care ar trebui să răspundă dl. Bîgiu. Și-o fi dorit atât de mult să intre în grațiile dlui. Veștea, încât a fost dispus să sacrifice sănătatea și viața de familie a personalului medical din subordine.

Revenind la stilul de „management” al dlui. Bîgiu, doresc să mai citez un pasaj din scrisoarea celor 11 MEDICI din subordinea dânsului: „În data de 01.04.2020 am demarat activitatea în secția COVID după o pregătire destul de sumară, cu acordul nostru tacit, dar obligați practic să prestăm această activitate, fără un anunț prealabil, măcar din ziua precedentă.”

Așadar, dl. Bîgiu și-a trimis colegii în ture de COVID, care îi țin departe de familie câte 21 de zile, dar dânsul a avut grijă să rămână departe de astfel de ture. Se pare că numai medicii psihiatri și neurologi pot trata pacienții COVID, ginecologii nu…

De parcă asta nu ar fi suficient, de parcă riscurile și ingerințele în viața personală a întregului personal medical nu ar fi fost suficiente, aceștia constată că nici măcar nu sunt plătiți CONFORM PREVEDERILOR LEGALE APLICABILE! Domnule manager, unde vă este demisia? Nu vă este rușine?

Mai atrag atenția asupra unor puncte din finalul memoriului celor 11 MEDICI:

„- rugăm menționați perioada de timp în care vom mai trata pacienții în afara competenței noastre și modalitatea legală de acoperire a depășirii de competență, precum și condițiile în care se va desfășura actul medical.”

„- solicităm renunțarea la intenția declarată de a se înființa în secția COVID a unui serviciu ATI care ar complica foarte mult situația actuală, cu riscuri mult mai mari, îndepărtarea perspectivei de a reveni la normalitatea medicală și depășirea suplimentară a competenței de care dispunem.”

Ambele solicitări includ aspecte sesizate de mine și în articolele din 28 aprilie și 11 mai. Obligarea medicilor la depășirea competențelor, forțarea acestora la desfășurarea activității în situații de încălcare a normelor profesionale și deontologice și transferarea asupra acestora unui risc, pe care dl. Bîgiu nu a fost dispus să și-l asume în scris.

„Ne declarăm foarte nemulțumiți de modul în care ați gestionat în general această situație (…)” Așa este! Cu toții suntem extrem de nemulțumiți de modul în care dl. manager INTERIMAR Bîgiu a gestionat evenimentele asociate COVID și modul în care a afectat negativ, profund, viețile personalului medical din subordinea dânsului.

O singură persoană nu pare nemulțumită, șeful dlui. Bîgiu: dl. Președinte al Consiliului Județean Brașov, dl. Adrian Veștea! Domnule Președine, nu credeți că ar fi util să stați de vorbă cu cei 11 MEDICI semnatari ai memoriului? Dar cu dna. dr. Simion, cea care a fost zburată de dl. Bîgiu imediat ce și-a exprimat un punct de vedere critic la adresa dlui. manager INTERIMAR?

Memoriul medicilor
Memoriul medicilor

Related Articles

Back to top button