Curierul Românesc

România, pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Dorel Acatrinei: cerem demiterea ministrului de interne, Cătălin Predoiu, pentru că nu a luat niciun fel de măsuri

Într-o interpelare adresată premierului Marcel Ciolacu, Dorel Acatrinei, deputat AUR de Suceava, cere demiterea ministrului de interne, Cătălin Predoiu, pe motiv că acesta nu a luat măsuri pentru a reduce numărul accidentelor rutiere. Potrivit unui studiu al Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor, citat de deputat, cele mai periculoase drumuri din Europa pentru șoferi sunt cele din România: în 2022 au fost 85,81 decese la 1 milion de locuitori. La nivel național, județele cu cele mai multe accidente mortale sunt Suceava, Constanța, Bacău, Dolj și Prahova.

„Iată rezultatul a 34 de ani de guvernare dezastruoasă a PSD și PNL, fie separat, fie împreună prin partidul comasat român (PCR), cancerul care s-a întins peste România. Nu avem suficiente autostrăzi, nu am intrat în Spațiul Schengen și continuăm să fim umiliți la porțile Europei. Mai mult, ne mor românii pe capete pe drumuri cu o singură bandă pe sens. Acest lucru se întâmplă pentru că în România s-a furat tot și nu au fost bani pentru autostrăzi”, a afirmat deputatul AUR.

România nu are doar una dintre cele mai mari rate ale mortalității pe șosele din Europa, ci este și unul dintre statele care a înregistrat cel mai mic progres la acest capitol în ultimul deceniu, potrivit analizei ISE bazată pe rapoarte ale Uniunii Europene și pe date trimise de inspectorate de poliție din țară.

Presa relatează frecvent despre accidentele rutiere din județul Suceava – în 2021, pe șoselele din județ au murit în accidente 90 de oameni. Dorel Acatrinei precizează în interpelarea adresată premierului Marcel Ciolacu faptul că există mai multe cauze: pe lângă lipsa autostrăzilor, în Suceava sunt foarte puține treceri de pietoni semaforizate. De asemenea, propunerile poliției rutiere privind supraînălțarea trecerilor au fost ignorate sau amânate până acum de autoritățile locale. „Supraînălțarea trecerilor ar reduce semnificativ riscul de accidente deoarece șoferii reduc instinctiv viteza din timp. Modelul a fost deja implementat cu succes în orașe mari din România”, a mai spus deputatul.

Având în vedere că autoritățile abilitate nu au întreprins nimic pentru a reduce numărul accidentelor rutiere, Dorel Acatrinei solicită premierului Marcel Ciolacu să îl demită pe ministrului de interne, Cătălin Predoiu, pentru pasivitatea de care a dat dovadă.


Related Articles

Back to top button