comunicat

Claudiu Târziu (AUR): Cine atacă Mitropolia Basarabiei, atacă România, agresând însăşi ideea de libertate

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a reacţionat după ce Rusia a luat în vizor Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Claudiu Târziu face un apel către ministerele Afacerilor Externe de la Bucureşti şi Chişinău, să denunţe reluarea de către Moscova a discursului său antiromânesc şi să intensifice sprijinul acordat Mitropoliei Basarabiei şi Bisericii Ortodoxe Române, în opera lor de refacere a unităţii de neam şi credinţă, scrie Agerpres.

„Am luat act cu indignare de comunicatul purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, care atacă într-o manieră incalificabilă Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Basarabiei cu sediul la Chişinău, ca şi Mitropolia Bucovinei cu sediul la Cernăuţi, sunt victime ale ocupaţiei sovietice. Nu vom uita niciodată că Rusia, care ocupă acum militar şi cu servicii secrete partea de răsărit a Republicii Moldova, a folosit Biserica Ortodoxă Rusă, captivă, ca pe un instrument docil de control al teritoriilor şi populaţiilor, semănând ură, violenţă şi moarte. În 1940 şi 1944, precum şi pe toată durata ocupaţiei sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, mii de credincioşi, preoţi, diaconi şi călugări au fost împuşcaţi, întemniţaţi în GULAG, deportaţi în Siberia, bisericile şi mănăstirile au fost profanate şi distruse în cea mai mare parte a lor, credinţa ortodoxă persecutată, iar bunurile bisericeşti confiscate. Ateismul sovietic de stat a urmărit distrugerea sentimentului creştin şi naţional al românilor”, a declarat Claudiu Târziu.

„Între Nistru şi Prut, Mitropolia Basarabiei este astăzi singura instituţie de dinaintea ocupaţiei sovietice. Dorinţa credincioşilor ortodocşi din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa de a reveni la sânul Bisericii Ortodoxe Române este firească şi ţine de drepturile fundamentale ale omului. Cine atacă Mitropolia Basarabiei, atacă România şi poporul român, atentând la însăşi ideea de libertate. Fac un apel către ministerele Afacerilor Externe de la Bucureşti şi Chişinău, să denunţe reluarea de către Moscova a discursului său antiromânesc şi să intensifice sprijinul acordat Mitropoliei Basarabiei şi Bisericii Ortodoxe Române, în opera lor nepreţuită de refacere a unităţii noastre de neam şi credinţă”, a adăugat el.

Related Articles

Back to top button