Curierul Românesc

Adrian Axinia (AUR): Sistemul public de sănătate este aproape de colaps. Lucrurile se vor înrăutăți semnificativ din cauza crizei generate de ministrul Alexandru Rafila (PSD) în rândurile medicilor de familie

Sistemul sanitar românesc este aproape de colaps. Deputatul Adrian Axinia avertizează asupra faptului că situația se va înrăutăți semnificativ din cauza crizei generate de ministrul Alexandru Rafila (PSD) în rândurile medicilor de familie, în condițiile în care bugetul acestor va fi redus cu aproape 40%. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii „Sistemul public de sănătate românesc, între nevoie de reformă și colaps. Soluții pentru salvarea sistemului public de sănătate”, organizate de AUR, marți, 23 ianuarie.

În cadrul mesei rotunde, Adrian Axinia a realizat o analiză detaliată asupra stării precare a sistemului sanitar din România. În context, deputatul a subliniat faptul că Alianța pentru Unirea Românilor, în contrast cu celelalte partide, caută soluții active și strategii de reformă reală a sistemului sanitar românesc: 

„Am participat și eu la Caravana medicală a AUR şi am văzut cu ochii mei oameni care povesteau că nu au mai fost consultaţi de un doctor, de orice tip, de 10 – 15 – 20 de ani. De unde concluzia, poate brutală, este că plasa sistemului sanitar românesc nu acoperă toată România şi că taman oamenii care ar avea cea mai mare nevoie de astfel de servicii de sănătate sunt în imposibilitatea de a beneficia de ele. Odată cu această criză generată de ministrul PSD-ist al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în rândurile medicilor de familie, lucrurile se vor înrăutăţi semnificativ”, a declarat acesta.

În ceea ce privește finanțarea, deputatul AUR a spus că, acceptând că ea este scăzută, se pune întrebarea unde se duc banii.

„Spre exemplu, anul acesta avem aproape 20 de miliarde de euro pentru sănătate. De la reforma băsistă din 2011 şi până acum, au fost cam 145 de miliarde de euro care au intrat în acest sistem, iar lucrurile sunt mult mai rele decât pe vremea lui Ceauşescu. Problema nu este doar una de bani, ci şi de hoţie şi management deficitar. Dau un exemplu cu care cred că putem fi de acord cu toţii în lumina ultimelor evenimente: cu banii cheltuiţi în pandemie pe tot felul de prostii puteam reface sistemul spitalicesc din România. Cu banii pe vaccinuri pe care ni-i cere Pfizer, compania americană care a dat în judecată statul român, puteam face măcar două spitale regionale. Şi culmea este că avem experţi în ţară care s-ar putea ocupa de proiecte de infrastructură de o asemenea anvergură, dar ei sunt fie ocoliţi, fie marginalizaţi”, a precizat Adrian Axinia.

Related Articles

Back to top button