Adrian Costea, senator AUR: România are nevoie de reformă administrativ-teritorială
Într-o declarație politică, senatorul Adrian Costea (AUR) a afirmat că România are nevoie de reformă administrativ-teritorială, care să țină cont de particularitățile istorice, geografice, dar și de polii de dezvoltare economică, stabiliți deja prin cele opt regiuni de dezvoltare constituite în scopul atragerii fondurilor externe. Declarația a fost făcută în contextul în care Senatul a respins săptămâna trecută o inițiativă legislativă pe această temă, fără o dezbatere serioasă.
În opinia senatorului, lipsa unei dezbateri serioase pe acest subiect este un semnal descurajator întrucât indică faptul că nu există voință politică pentru realizarea unei reforme de profunzime a statului român, pornind de la cele mai mici unități administrativ-teritoriale.
„Într-o Românie a sectorului public și a mediul privat, cel din urmă va accepta cu destule rezerve să alimenteze cu taxe și impozite susținerea unor comune cu câteva sute de locuitori, incapabile logistic de a se autofinanța din colectarea de la membrii comunității. Ajutorul de stat acordat mai ales localităților din mediul rural este un dar otrăvit care condamnă la subdezvoltare, cel care susține aparate birocratice și de aleși locali, tot mai puțin reprezentativi prin lipsa turului al doilea de alegeri locale. În lipsa democrației și competiției electorale corecte, aceștia par a fi mai mult numiți decât aleși, tot o reminiscență de tristă amintire”, a adăugat parlamentarul.
Necesitatea unei astfel de reforme decurge inclusiv din faptul că baza organizării teritoriului României rămâne o lege adoptată în urmă cu mai bine de jumătate de secol, și anume legea cu numărul din 2 din anul 1968. Ultima amendare a acesteia a avut loc în anul 2018, fiind aduse modificări de formă și nu de fond.
În context, senatorul AUR a reiterat faptul că viitoarea reformă administrativă trebuie să țină cont atât de aspectele geografice și istorice, cât și de cele economice. Adrian Costea a amintit că, în ceea ce privește dezvoltarea economică, în România sunt județe dezavantajate tocmai din cauza politicului. Un astfel de exemplu este județul Ialomița:
„Deși generează și furnizează venituri însemnate din agricultură, Ialomița rămâne defazată din punct de vedere al evoluției față de județele din jur, mai ales după anul 2007, fiind înregistrată timp de un deceniu contraperformanța de a fi județul codaș în clasamentul absorbției de fonduri europene. Cel mai notoriu exemplu este dat de vestul județului, legat mai mult de beneficiile zonei București-Ilfov. Primarii din această zonă se uită cu jind spre bugetele impresionante pe care le au localitățile din județul Ilfov. Sunt localnici care nu au uitat că înainte de 1982 aceste localități din vestul județului Ialomița au aparținut de Ilfov”.
În încheiere, senatorul AUR a mai spus că, analizând evoluția istorică a statului român modern, cheia reformei profunde a fost de fiecare dată reforma administrativ-teritorială. „Reamintesc unificarea și organizarea administrativ-teritorială realizate după anul 1859, anul Unirii Principatelor. Un alt moment important a fost 1925, după realizarea României Mari, prin legea cu numărul 95 care consfințea județul- formă tradițională de organizare teritorială. Istoria ultimului secol ne arată care este direcția corectă de urmat!”