Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Curierul RomânescInterviuri

Curierul Românesc cu Valeriu Matei, despre spațiul cultural românesc din Basarabia

Cultura românească peste Prut – idei transformate în proiecte concrete și misiunea instituțiilor culturale românești aflate în situația paradoxală de a fi chemate să promoveze cultura română în cadrul culturii române. Aceasta este și misiunea Institutului Cultural Român ,,Mihai Eminescu” de la Chișinău, condus de academicianul Valeriu Matei.

Academicianul, Valeriu Matei, a punctat, în cadrul interviului Curierul Românesc cu Alina Panico, importanța și misiunea instituției culturale în cadrul spațiului dintre Prut și Nistru, rolul acesteia pentru românii basarabeni, proiectele pe care le are în desfășurare, de ce proiecte are nevoie Basarabia, unde se înregistrează lacune, dar și ce ne UNEȘTE.

„Nu avem doar comunitate de limbă, cultură și spiritualitate, suntem același popor, aceeași națiune. Refacerea acestui spațiu cultural nu este un lucru atât de greu pentru că ruptura nu s-a produs nici chiar în cele mai mai sinistre perioade de ocupație a Basarabiei – în cei 106 ani de ocupație țaristă sau în cei 51 de ani de ocupație sovietică. Primul lucru care este necesar în spațiul dintre Prut și Nistru este să se ajungă la o stabilitate în societate, să dispară fricțiunile pe niște teme superficiale, impuse din afară sau reminiscențe ale vechii ocupații sovietice, discuții despre în ce limbă vorbim. Limba ne-a dat-o Dumnezeu, nu s-a schimbat vreodată și de când a apărut limba română se numește limba română și ea are grai moldovenesc, maramureșean, ardelenesc, muntenesc”, a declarat Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.

Academicianul Valeriu Matei a răspuns și la dilema existentă în Basarabia, în rândul populației – moldovean sau român?

,,Este nevoie de eliminarea acestei discuții artificiale, eliminarea acestei false contradicții între a fi moldovean și a fi român. A fi moldovean nu înseamnă să nu fii român! Vorba lui Eminescu, moldoveanului Eminescu: ,,Suntem români și punctum!”. Dacă ne-a spus-o Eminescu care ne reprezintă cel mai bine și este omul integral al culturii noastre înseamnă că știa foarte bine ce spune, la fel ca și toți marii noștri savanți, istorici și oameni de cultură”, a punctat academicianul.

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Institutul Cultural organizează la Chișinău, pe 19 februarie, expoziția ,,Pasărea măiastră”, pentru a marca 145 de ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne. ICR Chișinău a avut anul trecut au avut peste 40 de expoziții online, care au fost preluate ca materiale educative de către instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/CurierulRomanescRO/videos/494342908240036

Related Articles

Back to top button