Curierul Românesc

Dorel Acatrinei (AUR) solicită demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, ca urmare a lipsei de transparență privind creșterea taxelor și impozitelor din 2025

Deputatul AUR Dorel Acatrinei solicită demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, ca urmare a lipsei de transparență privind creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Într-o interpelare adresată premierului, Acatrinei precizează că, deși Ciolacu evită să discute despre acest subiect, există semne clare că taxele vor crește după alegerile din acest an. În acest sens, el îl citează pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a declarat la o televiziune de știri că nu exclude varianta creșterii taxelor și impozitelor pentru români după alegeri, afirmând că ar fi necredibil dacă ar nega acest lucru.

Potrivit ministrului Boloș, anul viitor România va intra într-un proces de ajustare fiscal­-bugetară, care trebuie să aibă şi o componentă de restructurare a sistemului de cheltuieli publice. De asemenea, analiștii economici au estimat, încă din vara acestui an, că, după alegerile din acest an, Guvernul va crește taxele și impozitele percepute atât mediului de afaceri, cât și populației:

Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%). În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România pentru „Adevărul”.

Dorel Acatrinei a precizat că Guvernul speră ca astfel să asigure venituri suficiente pentru baronii locali care, recent, și-au majorat lefurile fără să verifice sustenabilitatea bugetului local. Însă, toate aceste creșteri de taxe și impozite îi vor lovi din plin pe români, care nu mai susține această povară fiscală.

Deputatul îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de lipsă de transparență deoarece până la această oră ar fi trebuit să anunțe public dacă taxele și impozitele vor fi majorate pentru anul 2025 în acord cu cerințele UE – și asta pentru că, potrivit art.35 din Legea 500/2002 privind finanțele publice, Ministerul Finanțelor trebuie să înainteze către Guvern proiectul de buget pe anul 2025 la data de 30.09.2024. Drept urmare, Dorel Acatrinei solicită demisia lui Marcel Ciolacu.

De asemenea, deputatul a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. La ce dată veți anunța măsurile fiscal bugetare prin care veți îndeplini cerințele obligatorii ale Uniunii Europene având în vedere că proiectul de bugetul pe anul 2025 trebuie făcut până pe data de 30.09.2024 când deja trebuie să fie pe masa Guvernului?
  2. Veți majora sau nu veți majora impozitele pentru români în anul 2025?
  3. Nu este normal să includeți în Planul Ciolacu majorarea de taxe preconizată?

Related Articles

Back to top button