Sora Gabrielei Firea implicată în scandalul abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități din Ilfov (anchetă)
În spatele abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități investigate la începutul anului de reporterii Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București (BdB) se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia.
Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, era șefă la Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporteri. Imediat după apariția seriei de presă CIM – BdB, sora ministrului Firea s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov.
Ministerul Familiei zice că Ligia Gheorghe a fost în conducerea asociației responsabilă de atrocități o perioadă scurtă de timp, însă informațiile publice arată că demisia a avut loc abia anul acesta, nicidecum în 2022.
Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană.
Chiar și după publicarea investigațiilor, Ministerul Muncii, DGASPC Sector 3 și DGASPC Ilfov au mințit susținând că în centrele pline de abuzuri condițiile pentru beneficiari sunt bune.
Prima măsură luată de Ministerul Muncii la aflarea realității? Să rupă un protocol încheiat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ) prin care experții organizației aveau dreptul să viziteze inopinat centre de genul celor din Voluntari. Unul dintre argumentele pentru decizia radicală are legătură directă cu unul dintre centrele apropiaților ministrului Gabriela Firea.
Celelalte măsuri? Un control la actualul „lagăr” al Cristinei Dumitra, soldat cu amendă de 6.400 de lei, și o circulară în care ministerul cerea respectarea legii.
La cinci luni distanță, un desant-mamut al autorităților, într-un dosar deschis de procurori după apariția seriei de presă CIM-BdB se încheie cu 24 de rețineri. Între ele și președintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, care operează două dintre cele trei centre investigate de reporteri. Pe lângă acestea, alte două persoane au fost puse sub control judiciar, una fiind chiar Cristina din „Lagărele Cristinei”, cel de-al treilea centru investigat în seria din Ilfov, care e în prezent însărcinată.
Acuzațiile care li se aduc sunt teribile: crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a beneficiarilor.
În referatul de arestare întocmit de procurori, un document de 612 pagini consultat de reporteri, absolut toate informațiile publicate în cele trei investigații de presă despre „lagărele” din Ilfov se confirmă la virgulă.
Când e soră lângă „soră”…
La finalul lunii mai, Gabriela Firea încheia „o săptămână plină de evenimente speciale”: “draga” ei soră mai mare, Vica Nela Andrieș (fostă Vrânceanu), dar și „sora” de la București, Ligia Gheorghe, și-au sărbătorit zilele de naștere. Cele două, sora și „sora”, Nela Vica Andrieș și Ligia Gheorghe (fostă Enache), mai au ceva în comun: au făcut bani din domeniul asistenței sociale, una ca funcționar public, cealaltă ca furnizor privat, arată informațiile reporterilor de investigații.
Vica Nela Andrieș a lucrat la Serviciul de protecție și asistență socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Voluntari (DAS) încă din 2017. La început, sora ministrului Firea a fost inspector, dar după o perioadă a devenit șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din cadrul instituției voluntărene aflate în subordinea directă a cumnatului ei, soțul Gabrielei Firea și primarul de Voluntari, Florentin Pandele. În anul 2022, conform declarației de avere, a câștigat de la DAS aproape 11.000 de lei pe lună.
Această informație le-a fost comunicată reporterilor chiar de directoarea DAS Voluntari, Daniela Lazăr, în timpul unei discuții în biroul acesteia, cândva la jumătatea lunii iunie.
Aceeași Daniela Lazăr, șefa DAS Voluntari, ne-a confirmat – după ce a verificat cu resursele umane ale instituției – că nu mai este șefa Nelei Vica Andrieș din 20 februarie.
Ultima din seria de trei investigații publicate de reporterii CIM și BdB, intitulată „Lagărele Cristinei”, a apărut în 8 februarie.
În prezent, sora ministrului Firea, Nela Vica Andrieș lucrează la „Serviciul de Incluziune din cadrul Departamentului de Protecția Copilului”, așa cum a comunicat reporterilor Elena Maria Ioniță, persoana responsabilă de comunicarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiluluii Ilfov (DGASPC IF), în timpul unei discuții cu reporterii la sediul instituției din același oraș ilfovean Voluntari.
Sursă foto: Facebook Gabriela Firea
DAS Voluntari și DGASPC Ilfov sunt însărcinate să se asigure că furnizorii de servicii sociale publice sau private din Voluntari și, respectiv, cele din întregul județ Ilfov își țin beneficiarii în condiții demne, omenești, legale.
„Au, în principiu, atribuții care se completează. DAS are atribuții în special în ceea ce privește asistența persoanelor vârstnice, care pot avea și o dizabilitate, pe când DGASPC IF are responsabilitatea serviciilor sociale specializate pentru persoanele cu dizabilități”, afirmă Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Am întrebat-o pe Pascu, director de program la CRJ, specializată în 20 de ani de practică în domeniul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități închise în instituții, dacă mutarea Nelei Vica Andrieș de la DAS Voluntari la DGASPC IF ar putea reprezenta o promovare.
„Una este să coordonezi servicii de asistență socială la nivelul unei primării de oraș și alta e să o faci la nivelul unui județ întreg. Deci, la bunul simț, asta ar putea însemna o promovare. Mai important, însă, este că, la nivel local, serviciile de coordonat sunt cele primare, care înseamnă să-l ajuți pe om acasă sau în comunitate, iar la nivelul superior, județean, vorbim despre servicii specializate, care presupun un nivel superior de cunoștințe și responsabilități”, afirmă Georgiana Pascu.
Între furnizorii privați ce ar fi trebuit verificați chiar de oamenii din subordinea Nelei Vica Andrieș la DAS Voluntari se regăsește și Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz.
Timp de mai bine de doi ani, încă de la înființarea asociației, în noiembrie 2020, și până la demisia cerută formal la sfârșit de ianuarie 2023, imediat după prima investigație publicată de CIM și Buletin de București, vicepreședintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz a fost, în acte, chiar Ligia Gheorghe, cea mai bună prietenă a ministrului Firea.
Așadar, în timp ce reporterii documentau și relatau problemele grave din centrele din Voluntari, sora Gabrielei Firea, Nela Andrieș, conducea Direcția din instituția de asistență socială locală ce trebuia să verifice condițiile în care operatorii de centre pentru persoane dependente, inclusiv asociația din conducerea căreia făcea parte „sora” surorii ei, Ligia Gheorghe, își găzduiesc și servesc beneficiarii.
Două feluri de a spăla putina: o promovare și o demisie
Tot în perioada publicării investigațiilor, Ligia Gheorghe, acum consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, a transmis, prin echipa de comunicare a ministerului, că și-ar fi dat demisia din Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz încă din martie 2022.
A mințit.
În realitate, Ligia Gheorghe a ieșit din asociație la două zile după ce am publicat prima investigație despre neregulile din centrul asociației ei din Pipera, adică pe 26 ianuarie 2023.
Demisiile din comitetele directoare ale asociațiilor trebuie validate de instanță, iar la momentul în care mâna dreaptă a Gabrielei Firea susținea că a demisionat, în instanță nu exista nicio modificare în acest sens. Dovada demisiei a apărut, în schimb, la început de februarie 2023.
Într-un comunicat oficial al Ministerului Familiei apărut în urma descinderilor DIICOT, instituția afirmă că Ligia Gheorghe nu ar fi știut că asociația nu a înregistrat demisia ei.
„Doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie”, a comunicat ministerul condus de Firea despre consiliera ministrului.
Consiliera ministrului Firea a mințit și în declarația dată procurorilor. Conform surselor CIM și BdB, ea ar fi susținut, în declarația dată în dosar, că unica ei implicare în asociația condusă de Godei a fost să-l ajute la înființare, când avea nevoie de trei oameni pentru a fonda organizația.
Doar că, din informațiile publice, Ligia Gheorghe nu se numără printre fondatorii Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz.
Clădirea DAS Voluntari și clădirea unde funcționează „lagărul” de azi al Cristinei Dumitra au același proprietar
Direcția de Asistență Socială Voluntari funcționează pe strada Cireșului 12 din localitatea ilfoveană Voluntari, o stradă înghesuită care se înfundă și pe care cu greu pot trece două mașini simultan. După clădirea gri, de trei etaje, începe câmp cât vezi cu ochii.
Construcția nu aparține primăriei, ci este închiriată de la un cetățean pe nume Iulian Constantinescu, fost consilier local la Voluntari. Chiria costă municipalitatea din Voluntari aproape 3.000 de euro lunar, la un cost de 6 euro/metru pătrat.
O angajată a DAS Voluntari a admis la discuția cu reporterii că i se pare o chirie scumpă. De acord cu dânsa: un metru pătrat din zona Casei Presei Libere – cam cea mai scumpă zonă din București – , de exemplu, se închiriază cu trei sferturi din acest preț: 4,5 euro/lună.
Pe același Iulian Constantinescu îl găsim însă și în actele casei în care acum funcționează „Lagărul Cristinei”, pe numele oficial „Casa Cora”, un centru pentru îngrijire și asistență din Voluntari unde reporterii au găsit dovezi și mărturii ale unor groaznice tratamente la care erau supuși beneficiarii.
Acest centru este gestionat de Cristina Maria Dumitra (fostă Mareș), o fostă asociată a președintelui Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, Ștefan Godei. Soțul său este fost polițist la IPJ Ilfov și el este patronul din acte al afacerii.
Chiria lunară pe care o primește Constantinescu de la firma familiei Dumitra pentru „Casa Cora” este de 7.000 de euro.
Înainte să închirieze sediul de pe Cireșilor, unde funcționează și acum, DAS Voluntari a fost aproape să închirieze chiar „vila Gerbera”, casa care a găzduit unul dintre „lagărele” Cristinei Maria Dumitra înainte de a se stabili la „Casa Cora”, cea „călcată”, în 4 iulie, de alaiul de autorități și zeci de ambulanțe condus de procurorii DIICOT.
La vizionare și pentru discuțiile privind închirierea, care până la urmă nu s-au finalizat pozitiv, din partea instituției a participat chiar Nela Vica Andrieș, sora ministrului Firea, care atunci era „ceva șefă” la DAS Voluntari, potrivit surselor CIM și BdB.
Cumetria socială: Cristina Dumitra, creierul afacerilor din „Lagărele Cristinei”, i-a botezat copilul unei inspectoare de la DAS
La finalul lunii ianuarie, exact în perioada în care publicam seria de investigații despre ororile din centrele din Ilfov, Cristina Dumitra a devenit nașa copilului unei inspectoare asistent din cadrul Direcției pentru Asistență Socială Voluntari pe nume Mariana Tudor.
Cu alte cuvinte, s-a „înrudit” fix cu o angajată a instituției care ar fi trebuit să monitorizeze centrul pentru persoane dependente pe care îl conducea.
„Le mulțumim din suflet nașilor pentru că sunt alături de noi, că au făcut un botez foarte frumos, cu foarte multe surprize.”, a scris atunci Mariana Tudor pe Facebook, tag-uindu-i pe soții Dumitra.
Aflați în biroul directoarei DAS Voluntari, reporterii au încercat să afle dacă conducerea și departamentul juridic al instituției e la curent cu legăturile dintre patroana Casei Cora și angajata direcției.
Reporter: Această doamnă Cristina are un copil. Copilul este botezat de cineva care lucrează la DAS Voluntari. O doamnă. Știați asta?
(…)
Directoarea DAS, Daniela Lazăr: Dar nu cred că l-a botezat ea. Cred că domnii spun de cui i-a botezat ea.
Desigur, cele două femei din conducerea DAS Voluntari au insistat asupra faptului că aceste legături nu au influențat nicidecum modul în care DAS și-a îndeplinit atribuțiile față de centrul Cristinei Dumitra.
Instituțiile mincinoase ale statului
La începutul acestui an, Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București publicau o serie de investigații vizând trei centre private pentru persoane cu dizabilități grave din Ilfov, județul campion la investiții de acest gen.
Două dintre centre, unul aflat în Voluntari și altul în Afumați, erau business-urile private al unui ONG condus, până la momentul publicării seriei de presă, de Ligia Gheorghe, cea mai bună prietenă și consiliera Gabrielei Firea, ministrul Familiei și soția baronului de Voluntari, „eternul” primar Florentin Pandele. Cel de-al treilea centru o avea în spate pe o “specialistă” în acest business, o femeie pe nume Cristina Maria Dumitra, fostă parteneră de afaceri a asociatului consilierei Gabrielei Firea, acum măritată cu un polițist de la IPJ Ilfov.
Echipele de monitorizare ale Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care le-au vizitat au constatat încălcări serioase ale drepturilor persoanelor găzduite în toate cele trei centre, iar reporterii CIM și Buletin de București au descoperit dovezi despre tratamente inumane la care beneficiarii erau supuși. În dosarul penal deschis de procurori după seria de investigații de presă, Godei și Cristina Dumitra sunt indicați drept liderii a două grupuri infracționale organizate care chinuiau persoane dependente pentru a încasa banii plătiți de stat și, uneori, de rudele acestora, în schimbul unei iluzorii îngrijri.
Cu toate că sunt finanțate total sau parțial din bani publici prin contracte cu direcții de asistență socială și cu toate că obiectul lor de activitate este unul sensibil, multele autorități ale statului – fie locale, fie centrale – care ar fi trebuit să le verifice, sau să se autosesizeze, nu păreau să știe nimic.
Chiar și după publicarea investigațiilor care scoteau la iveală tratamente inumane în cele trei centre pentru persoane cu dizabilități din Ilfov, instituțiile statului care au pompat bani în aceste afaceri au părut să încerce să mușamalizeze realitatea.
Reporterii BdB și CIM au întrebat Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 (DGASPC S3) și DGASPC Ilfov, instituțiile care au trimis oameni în aceste centre, ce s-a schimbat după publicarea investigațiilor de presă care au scos la iveală tratamentele inumane.
DGASPC S3, care plătea lunar 30.000 EURO asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, ne-a spus încă din februarie că lucrurile s-au îmbunătățit. Pe hârtie, situația părea roz: „spațiile sunt îngrijite, curate, igienizate”, „beneficiarii au fost angrenați în workshop-uri de artizanat și decorațiuni”, „meniurile întocmite sunt echilibrate și diversificate”.
În 4 iulie, cu ocazia puternicei intervenții a autorităților, Mihaela Ungureanu, șefa DGASPC Sector 3, a ajuns să dea cu subsemnatul în fața procurorilor. Este acuzată că a favorizat asociația lui Godei, „furajând” centrul acestuia cu beneficiari și, implicit, cu banii serioși plătiți de instituția ei pentru îngrijirea acestora.
Și DGASPC Ilfov susține la fel: „La toate vizitele beneficiarii erau echilibrați psihic, într-o stare fizică bună, cu un aspect vestimentar îngrijit […], dormitoarele, băile, sala de mese și spațiile comune erau curate”.
În fapt, cercetările organelor de justiție arată, însă, altceva. „Începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.”
Deși condițiile inumane relatate pe larg de reporteri au fost constatate la virgulă și de procurorii care au descins ieri la cele trei centre din Ilfov, Ministerul Muncii are o altă variantă. Ministrul Marius Budăi (PSD) susține că încă de la finalul anului trecut, atunci când centrele lui Godei și Dumitra ar fi fost controlate de mai multe instituții ale statului, neregulile ar fi fost fost remediate.
„Menționăm că, potrivit documentațiilor primite de ANPDPD, măsurile și recomandările stabilite prin rapoartele de monitorizare și control au fost raportate ca fiind îndeplinite.”, adaugă Ministerul Muncii în comunicatul de presă.
Primul reflex al lui Budăi după publicarea articolelor de presă, unul totalitar: să dispară CRJ-ul
Prima reacție a Ministerului Muncii, condus de pesedistul Marius Budăi, după ce reporterii au publicat, în ianuarie-februarie, seria despre centrele din Ilfov a fost să taie accesul monitorilor independenți ai CRJ în astfel de instituții.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se ocupă de 20 de ani cu monitorizarea independentă a modului în care persoanelor instituționalizate în astfel de centre le sunt respectate drepturile omului. În această calitate, în baza unor convenții internaționale la care România este parte, CRJ are încheiate protocoale cu Ministerul Muncii, dar și cu Ministerul Public, documente care le permit echipelor CRJ să monitorizeze inopinat modul în care oamenii ținuți în aceste centre sunt ținuți și îngrijiți.
În data de 31 martie 2023, Ministerul Muncii a transmis CRJ, chiar sub semnătura ministrului, că denunță unilateral protocolul, invocând, în mare, că CRJ ar avea o colaborare mai bună cu presa decât cu instituțiile statului și acuzând că anumiți „reprezentanți CRJ” ar fi pretins că sunt angajați ai Ministerului Muncii pentru a-și „facilita” intrarea în acest tip de centre.
În replică, CRJ a cerut detalii despre motivele din spatele măsurii drastice aplicate de ministrul Budăi împotriva organizației.
Într-un răspuns semnat tot de însuși ministrul Budăi, transmis CRJ în 13 aprilie, acesta dezvoltă câteva considerații legale, după care amintește câteva situații punctuale pe care le reproșează organizației. Între ele, și faptul că ar fi publicat imagini din centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz din Voluntari, centru operat de apropiații Gabrielei Firea. Monitorii CRJ sunt acuzați că în imagini s-ar vedea fețele beneficiarilor, lucru ilegal din perspectiva protecției datelor personale.
Un gest premeditat?
„Într-o conferința organizată cu directorii de DGASPC-uri din toata tara în 21 aprilie, deci la câteva zile după această comunicare cu ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, secretarul de stat care se ocupă de domeniul asistenței sociale, i-a anunțat pe aceștia că i-a scăpat de CRJ, după investigațiile voastre de presă despre centrele din Ilfov, iar directorii de DGASPC-uri s-au ridicat în picioare și au aplaudat energic, semn că CRJ le stă ca un ghimpe în coaste”, a relatat Georgiana Pascu, directorul programului pledoarie pentru demnitate al CRJ.
Amendă simbolică și circulara Ministerului Muncii
Cumva contrafactual, Ministerul Muncii a anunțat ruperea protocolului cu CRJ la o lună și ceva distanță de la un control la unul dintre centrele documentate, control la care a participat și o instituție din subordinea sa: Inspecția Muncii. Acest control la „Casa Cora”, centrul despre care reporterii au relatat în „Lagărele Cristinei”, s-a soldat cu o amendă de 6400 de lei.
Imediat după acest control, ministerul a mai emis și o circulară către furnizorii de astfel de servicii, în care, practic, îi îndeamnă să respecte legea.
Și-atât.
Câteva luni mai târziu, un alai de zeci de ambulanțe, însoțite de polițiști și pompieri, veneau să preia toți beneficiarii care, conform declarațiilor oficiale, erau abuzati și exploatați inclusiv prin înfometare.
Exploatarea victimelor a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere, înfometare și violență fizică, se arată în comunicatul de presă emis de Poliția Română.
„De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept”, afirmă poliția, care vorbește și de un prejudiciu estimat la peste un milion de euro.
Beneficiarii au fost scoși din centre și duși în mai multe spitale din Capitală, unde se află în grija unui personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor.
Reacția Ministerului Familiei condus de Gabriela Firea
Gabriela Firea susține că „nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă.” Mai mult, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Familiei și Egalității de Șanse aceasta precizează că „afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea.”
În realitate, însă, Firea are mai multe legături cu asociația care abuza zeci de persoane. Pe lângă strânsa prietenie cu vicepreședinta Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, ea era apropiată și de președintele ONG-ului, Ștefan Godei, reținut după marea operațiune din 4 iulie.
De-a lungul timpului, Godei a apărut în mai multe poze alături de Firea, încă din 2014. Ani mai târziu, același Ștefan Godei apare în fotografii ca un soi de bodyguard al Gabrielei Firea.
Conform surselor CIM și BdB, Godei a fost angajat în mandatul de primar al Gabrielei Firea șofer la Primăria Capitalei.
Fost vicepreședinte al Organizației Tineretului Social Democrat Ilfov în 2013, Godei ajuns suficient de apropiat de familie Firea Pandele încât să participe a participat la botezul fiului acestora, petrecere ținută la hotelul finului lor, Robert Negoiță.
Ridicat la marea descindere din 4 iulie, Godei și fratele său sunt acum arestați pentru 30 de zile pentru niște acuzații terifiante.
În plus, sora ei, Nela Vica Andrieș, avea în fișa postului chiar grija pentru ce se întâmplă în aceste centre, în calitate de angajată la serviciul de asistență socială din primăria Voluntari condusă de soțul ei, Florentin Pandele.
Reacțiile Guvernului
A doua zi după descinderea-mamut a autorităților la centrele din Ilfov, alți doi oficiali cu funcții înalte în Guvern au dat declarații.
Unul dintre ei este Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor de Interne, care a declarat că „a fost o anchetă complexă, a durat ani de zile, din câte știu”.
Nu știe deloc bine. Investigația procurorilor a început imediat după publicarea articolelor pe BdB și CIM, adică în februarie.
Chiar autorii seriei de investigații au fost primii audiați de procurori în ambele dosare, și în cel instrumentat de DIICOT, și în cel deschis de procurorii Parchetului Judecătoriei Buftea, cu o săptămână mai devreme decât procurorii DIICOT.
Argumentul suprem: în referatul procurorilor pentru arestarea celor 24 de persoane reținute la descindere se precizează clar că autosesizarea a avut la bază investigațiile CIM și BdB și rapoartele publice ale CRJ.
Declarația mincinoasă a ministrului a venit ca răspuns la nemulțumirea publică cu privire la durata prea mare de timp scurs de la momentul publicării investigațiilor de presă și până la marea operațiune din 4 iulie.
Câteva ore mai târziu, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a spus pe Facebook că este „revoltat de ororile la care au fost supuși bătrânii internați în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență socială” și că este inadmisibil ca asemenea lucruri să se întâmple în România zilelor noastre.
Totuși, Ciolacu a omis să menționeze că implicată în afacerea cu persoane cu dizabilități este chiar consiliera unui ministru din Guvernul său, Gabriela Firea, cea care îi este și prim-vicepreşedinte în PSD, partidul pe care actualul premier îl conduce.
Prim-ministrul Ciolacu a mai solicitat public controale la toate căminele de bătrâni din țară.
Lui Ciolacu i s-a alăturat, la scurt timp, și președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, proaspătul șef al Nelei Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Și acesta a cerut, tot pe Facebook, un control, de această dată la DGASPC Ilfov, instituția din subordinea sa care trebuia să știe despre toate ororile din „lagărele” Ilfovului investigate astăzi de procurori.
Cel puțin unul dintre cei despre care procurorii afirmă că fac parte din grupuri criminale organizate este Andrei Răzvan Țicu, șef de serviciu la DGASPC Ilfov.
Epilog
La nici o săptămână de la publicarea celei de-a treia anchete de presă din seria CIM – BdB, firma care deține Casa Cora, „lagărul” actual în spatele căruia se află Cristina Dumitra – firmă care aparține, în acte, soțului ei, fostul polițist ilfovean Ovidiu Dumitra – și-a adăugat, în 14 februarie, un nou obiect de activitate: pompe funebre.
Asta pentru a-i putea permite să încaseze ajutorul de înmormântare pentru beneficiarii care mor, aproape șapte mii de lei.
În textul intitulat „Lagărele Cristinei” scriam că, în perioada februarie 2020 – martie 2021, deci un an și două luni, am numărat, în documentele lăsate în urmă de oamenii Cristinei la una dintre mutări, un total de 21 de morți.
IMPORTANT
Reporterii CIM și BdB care au documentat acest text de presă au făcut toate diligențele pentru a obține câte un contact (număr de telefon) de la Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, precum și de la Mariana Tudor, angajata DAS căreia familia Dumitra i-a botezat copilul.
Am transmis mesaje whatsapp către Gabriela Firea, sora Nelei Vica Andrieș, către Ligia Gheorghe, prietena bună a ministrului Firea, sora Nelei Andrieș, precum și la Florentin Pandele, cumnatul Nelei Vica Andrieș. În plus, am sunat și la DGASPC Ilfov, locul actual de muncă al Nelei Andrieș, și i-am transmis și un mesaj pe contul de Facebook. Nimeni nu ne-a răspuns pentru a ne facilita o legătură cu sora ministrului Firea.
Marianei Tudor i-am transmis un mesaj pe Facebook, dar nici aceasta nu ne-a răspuns.
Cele două nu sunt persoane publice, astfel că numerele lor de telefon nu sunt cunoscute între jurnaliști.
Vom publica orice reacție ulterioară a acestora, în cazul în care vor dori să-și prezinte punctul de vedere față de informațiile prezentate aici.
Reporteri: Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)
Cap limpede: Cătălin Doscaș