Curierul Românesc

Valentin Cioromelea (AUR): statul român trebuie să ia măsuri pentru a reduce dependența de importurile alimentare. Planul Simion vine cu soluții în acest sens

Senatorul AUR Valentin Cioromelea atrage atenția asupra unui probleme grave, rămase nerezolvată de către guvernanți: dependența de importurile alimentare. În 2023, România a cheltuit peste 1,2 miliarde de euro pe aceste importuri, în loc să susțină producția locală. Potrivit parlamentarului, legume precum roși, ardei, castraveți, ar putea fi cultivate cu succes la noi în țară, dacă fermierii ar avea sprijinul necesar.

„Este inacceptabil ca fermierii noștri să fie neglijați, în timp ce depindem din ce în ce mai mult de piețele externe”, a subliniat senatorul. Acesta a deplâns faptul că serele românești, odată mândria agriculturii noastre, au fost treptat distruse din cauza lipsei de investiții și a politicilor ineficiente. „Doar 15% din suprafața de sere din România este încălzită, iar mulți fermieri au fost forțați să renunțe la afaceri din cauza costurilor ridicate. Fără măsuri urgente, această dependență periculoasă de importuri amenință siguranța alimentară și stabilitatea economică a României”, a precizat acesta.

Tocmai de aceea, este necesar ca statul român să intervină „cu un program național ambițios de finanțare nerambursabilă pentru modernizarea serelor și instalarea de sisteme de irigații”, consideră senatorul. Valentin Cioromelea a reiterat faptul că aceste investiții nu sunt doar necesare din punct de vedere economic, ci și o chestiune de securitate națională. „Nevoia de a proteja fermierii români și de a reduce dependența de importuri este mai mare ca niciodată”, a spus acesta.

Senatorul a amintit că Planul Simion vine cu soluții pentru sectorul agricol din țară în vederea reducerii dependenței de importuri alimentare, dar și pentru a transforma România într-un jucător de top pe piața alimentară europeană.

„Prin investiții strategice și politici coerente, România poate redeveni un lider în producția de legume și fructe, reducând astfel dependența de importuri și asigurând un viitor sustenabil pentru fermierii locali. AUR propune revitalizarea gospodăriilor țărănești și integrarea acestora în cooperative și asociații agricole, oferindu-le un statut special în legislația românească, astfel încât să joace un rol strategic național pentru a garanta suveranitatea alimentară a țării”, a mai spus Valentin Cioromelea.

Related Articles

Back to top button