Curierul Românesc

Boris Volosatîi (AUR), lecție de istorie în Parlament: 27 mai 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de „Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”

În cadrul plenului Camerei Deputaților de luni, 27 mai, deputatul AUR Boris Volosatîi a ținut o scurtă lecție de istorie, în care a vorbit despre importanța datei de 27 mai 1600 în istoria națiunii române, când, pentru prima dată un conducător român apare în documente purtând titlul de „Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”. La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.

În cadrul intervenției sale, Volosatîi a vorbit despre campania militară încununată de succes a lui Mihai Viteazul și a trecut în revistă principalele momente premergătoare primei uniri politice a țărilor românești. În încheiere, deputatul a subliniat că misiunea politicienilor de astăzi rămâne aceea de a desăvârși idealul de unire al românilor de pretutindeni.

„Aș vrea să aduc în atenția dumneavoastră un eveniment crucial în istoria națiunii noastre, care s-a întâmplat cu 424 ani în urmă: prima unire politică a statelor românești. După ce, în octombrie 1599, Mihai Viteazul, domnitor al Țării Românești, îl învinge pe Andrei Bathory, un susținător al Porții Otomane, a fost întâmpinat ca principe în Alba Iulia, etapă a acelei uniri a statelor românești, ulterior, în mai 1600, Mihai Viteazul îl fugărește de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, desăvârșind astfel prima unire a țărilor românești.

În consecință, la 7 mai 1600, Mihai Viteazu emite un hrisov care atestă Unirea, intitulându-se voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei. Deși a fost de scurtă durată această unire, ea a rămas în conștiința națională a românilor ca prima unire a țărilor românești. Și dacă am pus la început întrebarea ce rămâne cu noi? Rămâne să desăvârșim acest ideal al românilor, pentru că și astăzi o parte sunt sunt în afara țării. Și trebuie să dăm toată străduința noastră pentru a-i aduce acasă, pentru a da viață nouă lozincii de secole a românilor de pretutindeni: Trăiască, trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, a declarat deputatul Boris Volosatîi.

Related Articles

Back to top button