Curierul Românesc

Tezaurul românesc, pe agenda europeană prin vocea lui Terheș

Vorbind în plenul Parlamentului European de la Bruxelles pe data de 08.11.2023 despre faptul că de peste 100 de ani Rusia refuză să restituie tezaurul național al României, europarlamentarul Cristian Terheș a solicitat „Comisiei Europene și Parlamentului European ca, în colaborare cu Guvernul României și Banca Națională a României, să se folosească de toate mijloacele diplomatice și juridice disponibile pentru a repara această nedreptate, iar tezaurul național al României să se întoarcă din Rusia acasă”.

Prezentăm în continuare transcrierea discursului integral:„Stimați colegi,tezaurul național al României cântărind 94 de tone de aur, ce constă în bani, lingouri, bijuterii sau alte obiecte de artă, se află de peste 100 de ani în Rusia, iar aceasta refuză să-l restituie României.

În 1916 acest tezaur a fost mutat din Romania în Rusia Țaristă cu scopul de a fi pus la adapost până când se termină Primul Război Mondial.

În 1917 Rusia Țaristă a căzut sub stăpânirea hoardelor comuniste conduse de marxistul Lenin, aceasta transformându-se în Uniunea Sovietică.

Nu doar că sovieticii au furat și pârjolit țări vecine, dar au preluat ca fiind a lor inclusiv bunuri ce se aflau la adăpost în băncile sau în garanție în băncile din Imperiul Țarist.

Actuala Federație Rusă a continuat această atitudine banditească, refuzând restituirea tezarului național al României pe care-l deține abuziv și în prezent.

Acest tezaur reprezintă nu doar o colecție de obiecte prețioase, ci este și o parte din identitatea și moștenirea culturală a României.Solicit de aceea Comisiei Europene și Parlamentului European ca, în colaborare cu Guvernul României și Banca Națională a României, să se folosească de toate mijloacele diplomatice și juridice disponibile pentru a repara această nedreptate, iar tezaurul național al României să se întoarcă din Rusia acasă.

Mulțumesc.”

Related Articles

Back to top button