Curierul Românesc

Sunt bani la buget pentru salariile profesorilor dar Ciucă și Ciolacu îi umilesc cu ajutoare sociale

Guvernul Ciucă exclude orice fel de creștere salarială sau acordare de sporuri pentru profesori deoarece, susțin liderii PSD și PNL, nu ar exista bani la buget. Oferta „finală” a guvernului este acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Dascălii refuză să accepte această umilință.

Deranjați că această grevă le dă peste cap planurile privind rotativa guvernamentală, atât Ciucă, cât și Ciolacu au încercat să îi convingă pe profesori că le vor majora salariile, dar nu acum. Premierul Nicolae Ciucă le-a promis cadrelor didactice nemulțumite că le va oferi ajutoare sociale – carduri cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie ca să înceteze greva. Coaliția PSD-PNL-UDMR nu dorește nici măcar în cel de-al doisprezecelea ceas să redea demnitatea profesorilor și să pună punct subfinanțării educației.

Românii sunt solidari cu profesorii care-și cer drepturile – creșterea salariilor astfel încât să acopere nevoile de bază pentru anul 2023 este o solicitare justificată. PSD și PNL nu mai pot minți oamenii: românii știu că există bani la buget, din care se acoperă salariile parlamentarilor, ale primarilor și pensii speciale.

Nicolae Ciucă: Nu sunt bani

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat joi, la Cluj – Napoca, referitor la greva sindicaliştilor din sistem de învăţământ, că nu va promite ceva ce nu se poate realiza şi a făcut apel la înţelegere din partea profesorilor.

„Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. (…) Am avut un dialog deschis şi am fost de fiecare dată cât se poate de disponibil pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală, onestă a ceea ce poate să ofere Guvernul în acest moment şi i-am rugat, de asemenea, şi îi rog în continuare, fac apel la profesorii noştri, la dascălii noştri, fac apel să înţeleagă, să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani, pentru că ne-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să venim cu o nouă lege a salarizării”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că ţara are în continuare nevoie de stabilitate economică şi socială, pentru a se putea construi pe mai departe.

„Avem al treilea produs intern brut în Europa, inclusiv pe primul trimestru ne situăm pe locul al treilea este o situaţie pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost. (…) Le-am gestionat astfel încât România a fost printre ţările care a avut cea mai consolidată stabilitate şi cea mai consolidată creştere economică. Ne aflăm pe acelaşi trend. Dacă şi profesorii noştri nu înţeleg că asta este realitatea şi avem nevoie în continuare de stabilitate, stabilitate politică, stabilitate în viaţa socială, în viaţa fiecăruia, fiecărei urbe, să putem să construim, atunci eu mai mult de atât nu am ce să fac”, a conchis Nicolae Ciucă.

Related Articles

Back to top button