Silviu Păunescu (AUR): Avem cele mai aglomerate școli din Europa, deși există o lege care ar trebui să reglementeze situația
Deputatul AUR Silviu Păunescu a semnalat ministrei Educației, Ligia Deca, faptul că sunt o serie de probleme în învățământul din România care au rămas nerezolvate până în prezent. Dintre acestea, deputatul s-a referit la școlile care nu au nici acum grupuri sanitare în interior, la supraaglomerarea din școli și faptul că unii elevi își plătesc singuri transportul către școală.
„Țara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de elevi repartizați unui învățător, potrivit datelor Eurostat. Avem, doamnă ministru, practic, cele mai aglomerate clase din învățământul primar, deși o lege care să reglementeze situația se pare că există!”, a afirmat deputatul. Problema este cunoscută la nivelul Ministerului Educației – chiar Ligia Deca a afirmat că sunt 19 școli la nivel național unde încă se învață în trei schimburi.
Silviu Păunescu a ținut să precizeze că noua Lege a învățământului preuniversitar prevede că:
- la creșă, la grupa mică, trebuie să fie între 5 și 9 copii, la grupa mijlocie între 8 și 15 copii, iar la grupa mare minimum 8- maximum 20;
- la grădiniță, numărul preșcolarilor dintr-o grupă trebuie să fie minimum 10 și maximum 20;
- în învățământul primar, o clasă poate avea între 10 și 22 de copii;
- în învățământul gimnazial între 10 și 26 de elevi și la liceu, numărul maxim de elevi dintr-o clasă este 26, față de 30 cât era prevăzut anterior.
Având în vedere cele precizate, Păunescu a solicitat ministrei Ligia Deca să transmită când va remedia problema suprapopulării din unitățile de învățământ, precum și care sunt consecințele în cazul în care prevederile legii privind numărul de elevi dintr-o clasă nu sunt respectate.
Totodată, deputatul s-a referit și la elevii care își plătesc singuri drumul către școală, acolo unde există și transport în comun, dar a atras atenția și asupra cazurilor în care elevii sunt nevoiți să meargă pe jos până la școală. El a precizat că, potrivit legii, sumele forfetare pentru transportul elevilor se alocă pentru localitățile în care nu există serviciu public de transport.
Referitor la această problemă, Silviu Păunescu a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:
- Cum veți proceda în cazul localităților unde există serviciu public de transport, astfel încât să nu încălcați legea?
- Care este numărul total de copii care nu beneficiază de transport gratuit, din datele Ministerului Educației? Este acest număr similar cu datele oferite de inspectorate? Vă rog să îmi prezentați situația pentru județul Ialomița.
- Care sunt județele unde se înregistrează sume restante de plată către operatorii de transport și care este valoarea totală a acestora, defalcat, pentru fiecare județ în parte.
- Cum suma forfetară este raportată, prin lege, la tarifele medii de la autobuze, considerați că, în localitățile unde nu există serviciu public de transport, nivelul acestei sume ar trebui să fie mai ridicat, având în vedere că se vor folosi mijloace alternative de transport de tip taxi ori mașini personale?
- Care este cuantumul sumei forfetare per elev? În lege nu se precizează nimic espre aceste sume forfetare care se dau în cazul în care nu s-au încheiat contractele de transport.