Opinii

Oamenii generoși sunt mai predispuși să îi pedepsească pe alții pentru că sunt egoiști

Psihologii americani au descoperit că oamenii generoși tind să recompenseze comportamentul generos, în timp ce oamenii egoiști tind să pedepsească generozitatea și să încurajeze egoismul, chiar dacă îi costă scump.

Oamenii de știință au efectuat o serie de experimente folosind jocul clasic Ultimatum, folosit adesea pentru a studia egoismul și altruismul. În cadrul acestuia, două persoane trebuie să împartă între ele o anumită sumă de bani.
Unul dintre participanți îi oferă celuilalt orice parte din suma primită, după care celălalt poate accepta partea sau o poate refuza. Cu toate acestea, în caz de refuz, ambii jucători își pierd câștigul și rămân cu nimic.

După ce au analizat comportamentul participanților, psihologii au descoperit că persoanele generoase sunt mai dispuse să accepte oferte generoase, în timp ce egoiștii se mulțumesc cu un venit modest din joc.

În plus, persoanele generoase au tendința de a-i pedepsi pe ceilalți pentru că sunt egoiști, în timp ce egoiștii au tendința de a-i pedepsi pe ceilalți pentru că sunt generoși. În cadrul experimentului, ei au folosit privarea de câștiguri ca mijloc de pedeapsă.

Related Articles

Back to top button