Curierul Românesc

Mihail Albișteanu (AUR): Statul se împrumută permanent, însă banii merg spre consum. Sunt șanse mari ca profesorilor să li majoreze salariile, doar pentru că este an electoral

Guvernul a împrumutat doar în luna aprilie 5,89 de miliarde de lei pentru a refinanța datoria publică şi pentru a finanța deficitul bugetului de stat. Vistieria este goală, așadar, dar pentru că este an electoral, Guvernul și-ar putea onora parțial promisiunea făcută profesorilor privind majorările salariile, este de părerea Mihail Albișteanu, deputat AUR de Iași. Acesta a vorbit despre problemele din educație și despre situația economică a țării în cadrul emisiunii Știrea exactă de la postul Global News.

În ceea ce privește împrumuturile contractate pe bandă rulantă de către actuala guvernare, Mihail Albișteanu a remarcat că efectele deja se simt – să nu uităm că va trebui să plătim și dobândă pentru aceste sume, care merg doar către acoperirea deficitului bugetar și nicidecum în investiții.

„România se împrumută la cea mai mare dobândă dintre statele Uniunii Europene. Ca atare, vom avea de plătit aceste dobânzi și ce este mai rău este faptul că aceste împrumuturi nu se duc decât în consum. Este adevărat că statul, bugetarii trăiesc, cum s-ar spune, pe spatele privaților. Asta se întâmplă oriunde în lume. Sectorul privat aduce bani la buget și de acolo se dau bani ca să funcționeze statul, armata, poliția, profesorii, medicii și așa mai departe. Sigur că întrebarea este cât vine la buget, cât se adună la buget și cât se consumă.

Dacă acest consum este mult prea mare, apare această diferență care cum se acoperă din împrumuturi. Acești bani vin, dar se aruncă în consum, se aruncă în salariile bugetarilor, se aruncă în pensii și salarii, dar se aruncă și în buzunarele fără fund ale unor indivizi care fac afaceri cu statul”, a afirmat deputatul.

Domnia sa a avertizat că, dacă nu se vor face investiții, ne apropiem de un dezastru financiar. Pentru această situație de criză, guvernanții nu au alte soluții decât înstrăinarea companiilor strategice.

„Dacă nu se fac investiții, nu ai cum să creezi noi locuri de muncă, nu ai de unde să aduci profit și rezultatul va fi că, pe lângă aceste împrumuturi contractate, se vor face în continuare alte și alte împrumuturi. Este o spirală care se duce în jos. Și problema este că acolo jos, ne așteaptă un eventual dezastru financiar. Cum se vor plăti aceste lucruri? Ce încă nu s-a vândut din statul român, companiile strategice, tot ce mai are statul român ca resursă naturală, resurse ale solului și ale subsolului, totul se va da în contul acestor datorii. România va rămâne fără resurse”, a punctat deputatul AUR.

În acest context, Mihail Albișteanu a atras atenția și asupra faptului că toate aceste împrumuturi vin cu o serie de condiții ce trebuie respectate – de exemplu, cele privind migrația, consumul de carne, vaccinare și altele, majoritatea impuse de Comisia Europeană.

Related Articles

Back to top button