Curierul RomânescInterviuri

1 aprilie în Istorie: Masacrul de la Fântâna Albă, o tragedie românească

La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră. Dar pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. A fost un adevărat masacru, un genocid acum 80 de ani. Directorul Institutului „Frații Golescu”, Mihai Nicolae, invitatul Alinei Panico la Curierul Românescu, a dezvăluit scenariul masacrului de la 1 aprilie 1941, cum s-au desfășurat acțiunile dinaintea evenimentului tragic și ce trebuie să facă, astăzi, Rusia.

„Știau că sunt români, știau că România e țara lor și dintr-o dată s-au trezint cu ocuparea în urma ultimatumului. Dorința de a se duce în România i-a stăpânit totdeauna, încât oamenii de acolo – femei, bărbați, copii doreau să treacă, să meargă acasă. Nimeni nu s-a așteptat să-i împuște ca pe câini, fără rost, fără motivație tactică sau strategică. Din simplă bestialitate ideologicăa punctat. Se trăgea din trei părți, iar numărul victimelor a fost de ordinul miilor, în jur de 5.000 de români secerați de gloanțe în câteva minute”, a mărturisit Mihai Nicolae.

Pe 1 aprilie 1941, între 3.000 și 5000 de români au fost pur și simplu masacrați de către soldații sovietici la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, pe teritoriul românesc azi furat de Ucraina ca succesoare a URSS și beneficiara a Tratatului trădător din 1997.

„Nu vrem ca Rusia să ne plătească nimic, dar vrem să știm că le pare rau. Or lucrul acesta nu se întâmplă. Există acel precedent foarte notoriu cu despăgubirile pe care le-a plătit Germania poporului evreu în urma tuturor celor întâmplate, deci o rezolvare în sensul despăgubirii există. Aș spune că ar fi bine dacă măcar Rusia să recunoască că a împrăștiat moarte în toate părțile ”, a declarat Mihai Nicolae, Directorul Institutului „Frații Golescu”.

Prin legea nr.68/10 mai 2011, această zi a fost declarată „Zi Națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântana Albă și alte zone, ale deportărilor, Foametei și a altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”.

Related Articles

Back to top button