Opinii

Limba română pentru maghiari: o necesitate

UDMR a încearcat prin tot felul de tertipuri să aprobe o legislație neconstituțională care să izoleze o parte a românilor de restul țării, în vederea asigurării unor foloase necuvenite pentru un anumit grup politic.

În primul rând autonomia locală și izolarea de limba română nu este în beneficiul etnicilor maghiari din centrul țării. Doi sunt beneficiarii acestor modificări: Ungaria, că face zânzanie în România și se ajunge la un stat mai slab, și UDMR că pune mâna pe resursele unor județe și face ce vrea cu ele dacă obține autonomia.

Dar cunoașterea limbii române este o necesitate în condițiile în care deplasarea în interiorul țării pentru un trai mai bun reprezintă o realitate a lumii moderne.

Este firesc să îți conservi limba maternă, să își menții identitatea etnică, dar tot firesc este să ai dreptul la o șansă și un trai mai bun. Toți liderii UDMR cunosc la perfecție limba română. Atunci de ce ne luptăm ca alții să nu o știe din moment ce este o condiție esențială pentru succes?

Se încearcă trecerea unei legi care obligă autoritățile locale cu peste 20% etnici maghiari să introducă în administrație limba maghiară. Este o situație absurdă de maghiarizare a administrației în dauna majorității. Practic, ai, nu ai specialiști cunoscători de limba maghiară, trebuie să îi aduci în administrație. Atunci unde mai este egalitatea în fața legii? Unde sunt drepturile românilor care vor să candideze pe un post de funcționar public?

Autonomia locală spuneam că nu este în beneficiul etnicilor maghiari. Județele centrale ale României, sub administrarea UDMR și cu implicarea Ungariei au ajuns cele mai sărace din țară. O Autonomia locală va degrada și mai mult viața datorită faptului că sumele importante care vin astăzi de la bugetul național sunt cele care echilibrează administrațiile locale. Ori nu se poate autonomie fără să ai resursele financiare să o susții.

Dacă UDMR dovedea că poate face treabă bună atunci județele Mureș, Harghita și Covasna performau administrativ și economic. Ori nu o fac deloc și populația pleacă. Atunci cum să dai pe mâna unor incompetenți resursele unor județe când ai eu dovedit că sunt incapabili să le asigure cetățenilor bunăstarea?

Lulea Marius Dorin este antreprenor român, specialist în domeniul construcțiilor și istoric.

Related Articles

Back to top button