Curierul Românesc

Lilian Scripnic (AUR) critică politicile Comisiei Europene în domeniul agricol: nu mai sprijină producătorul european

Anul 2024, un an cu o miză importantă pentru Europa prin perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, a debutat cu protestele agricultorilor în mai mute țări europene: România, Franța, Germania, Italia, Grecia, Spania și Belgia. Chiar dacă nemulțumirile fermierilor au fost diferite în funcție de contextul național, a existat însă un numitor comun: măsurile neinspirate ale birocraților de la Bruxelles, care subminează sectorul agricol.

Într-o declarație politică, deputatul AUR Lilian Scripnic a criticat dur politicile Comisiei Europene în domeniul agricol. Acesta acuză birocrații de la Bruxelles că nu mai sprijină producătorul european, ci, prin reformele de mediu prevăzute de Pactul Verde European și deciziile Comisiei de a reduce subvențiile acordate în agricultură, afectează activitatea fermierilor. De altfel, deși fiecare protest a avut particularitățile sale, fermierii din statele membre UE s-au revoltat față de aceste măsuri care le afectează productivitatea și veniturile, a punctat parlamentarul.

Deputatul AUR a notat că politicile europene de eliminare a emisiilor de carbon până în 2050, de reducere a utilizării pesticidelor, lipsa de reacție față de afluxul de produse din Ucraina neconforme cu normele europene și care fac concurență neloială produselor europene și, mai ales, condiția de a lăsa nelucrat un procent de 4% din teren, au stârnit furia fermierilor.

Domnia a subliniat că este dificil de înțeles ce interese mai apără actuala Comisie Europeană pentru că politicile sale în domeniul agricol nu mai sprijină producătorul european. Ultima soluție se află în mâinile cetățenilor, care își pot alege prin vot reprezentanți care să ia deciziile potrivite:

„Atitudinea sfidătoare a actualilor lideri din cele 27 de state membre a fost pusă în evidență din plin în data de 1 februarie în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European unde s-a votat acordarea unui sprijin de 50 miliarde de Euro pentru Ucraina chiar în timp ce fermierii revoltați aprindeau focuri în fața Parlamentului European.

Nu ne rămâne decât să sperăm că cetățenii vor fructifica șansa alegerilor europarlamentare din iunie și vor trimite în Parlament și Comisie pe acei lideri care să le apere interesele, care să ia decizii mai raționale și mai potrivite cu contextul politic și economic global și vor face din Europa, din nou, un spațiu al siguranței și al prosperității”, a mai spus Lilian Scripnic.

Related Articles

Back to top button