Moțiunea de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene a fost respinsă: Ursula von der Leyen și-a cumpărat susținerea grupului socialist
Joi, 10 iulie, a fost dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, inițiată de europarlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), în Parlamentul European. Deși moțiunea a fost în cele din urmă respinsă, evenimentul a generat ample reacții și a scos la iveală, în opinia inițiatorilor, o ruptură tot mai vizibilă între interesele cetățenilor europeni și jocurile de culise ale clasei politice de la Bruxelles.
Un vot simbolic, dar puternic
„Am votat cu convingere pentru demiterea Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen”, a declarat europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a susținut că votul său reflectă dorința multor cetățeni europeni și români, dezamăgiți de direcția actuală a Uniunii Europene. Axinia a criticat alianța politică „împotriva firii” – o coaliție formată din socialiști, progresiști, liberali și partide de dreapta – care, în opinia sa, a ales să ignore nemulțumirile cetățenilor pentru a-și conserva privilegiile.
Afacerea „Pfizergate” și târgurile de culise
Europarlamentarul Gheorghe Piperea a susținut că moțiunea a reușit să expună o parte importantă a mecanismelor de influență din spatele deciziilor europene. Acesta a acuzat-o pe Ursula von der Leyen că și-ar fi „cumpărat” susținerea grupului socialist (S&D), promițând că nu va atinge Fondul Social European – în valoare de 400 de miliarde de euro – în contextul dezbaterilor privind redistribuirea fondurilor către programe de înarmare.
„Moțiunea noastră a forțat o promisiune pe care Ursula von der Leyen nu o va putea respecta fără să-și piardă sprijinul politic din altă parte”, a declarat Piperea, subliniind că această presiune exercitată de AUR ar putea preveni deturnarea fondurilor de coeziune spre alte scopuri, precum cheltuielile militare.
Cine a susținut Comisia – lista rușinii, în viziunea AUR
Europarlamentara Georgiana Teodorescu a adus în discuție lista europarlamentarilor români care au votat în favoarea Comisiei sau au ales să se abțină, acuzându-i de trădare față de interesul public. Printre cei menționați se află nume cunoscute precum Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Adina Vălean, Dacian Cioloș, Dan Barna, Vlad Voiculescu, Siegfried Mureșan, Maria Grapini și Victor Negrescu.
„Toți acești oameni au susținut-o pe Ursula von der Leyen”, a spus Teodorescu, cerând mai multă transparență în gestionarea fondurilor europene și acuzând Comisia de lipsă de responsabilitate și implicare în posibile acte de corupție la nivel înalt.
Concluzie: o moțiune respinsă, dar o luptă declarată
Deși moțiunea de cenzură nu a întrunit voturile necesare pentru a demite actuala Comisie Europeană, AUR susține că inițiativa a reprezentat un pas important în direcția corectă. Potrivit declarațiilor liderilor partidului, aceasta a demonstrat disponibilitatea lor de a se opune sistemului actual de putere de la Bruxelles și de a lupta pentru o Uniune Europeană mai transparentă, mai responsabilă și mai apropiată de cetățeni.
„Nu am venit în Parlamentul European doar să încasăm salarii și să facem pe placul celor care conduc Europa într-o fundătură. Dreptatea și adevărul sunt de partea noastră”, a încheiat Axinia.