Antreprenorii vor plăti mai mulți bani la bugetul de stat, dar sumele tot nu ajung
Guvernul a propus majorarea salariului minim brut pe economie de 3.300 de lei la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, diferență ce nu se simți decât la bugetul de stat prin atragerea mai multor taxe. Propunerea a fost discutată la întâlnirea cu sindicatele şi patronatele din cadrul Consiliului Naţional Tripartit, desfăşurată marţi la Palatul Victoria.
Pe de altă parte, patronatele propun 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025, iar sindicaliştii au avansat propunerea de creştere de la 3.800 de lei de la 1 martie 2024.
Precizările au fost făcute de preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Florin Jianu, la finalul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit, desfăşurată sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.
„Propunerile pe care noi le-am făcut în acord cu patronatele, atât Consiliul Naţional al IMM-urilor, cât şi Concordia, au fost ca această creştere a salariului minim pe economie să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei, iar Guvernul a venit cu o propunere de 3.700 de lei, deci de la 3.300 de lei la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Pentru industria agroalimentară să rămână un nivel comun al salariului minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Deci, acestea au fost propunerile pe masă. Vom vedea care este decizia Guvernului, decizia este a Guvernului, nu a noastră”, a declarat Florin Jianu.
Totodată, el a explicat că patronatele au cerut ca scutirea de impozit aplicată pentru suma de 200 de lei pentru cei cu salariul minim să rămână în vigoare, atât pentru cele şase luni până la următoarea mărire a salariului minim pe economie, cât şi să fie inclusă în următoarea mărire.
Jianu s-a referit şi la solicitările privind alocările de fonduri pentru IMM-uri din bugetul pe anul viitor.
„Ei sunt în analize, am avut această discuţie astăzi pentru că se construieşte bugetul de stat şi atunci trebuie să ia o decizie. O să ia o decizie în zilele următoare. Bugetul, am înţeles că se pune astăzi în transparenţă decizională, noi am cerut câteva lucruri, să fie o alocare consistentă pentru mediul de afaceri, am înţeles că este o creştere de 12% a bugetului, privind IMM-urile. Nu am primit un răspuns foarte clar, dar credem şi sperăm şi o să fim atenţi la construcţia bugetului, că o să existe sume pentru startup-uri, pentru IMM-uri, pentru nivelul de garanţii pentru anul viitor, pentru că dacă vom discuta de taxe şi impozite şi nu discutăm şi de reconstrucţia şi de susţinerea mediului de afaceri nu cred că suntem într-un trend bun”, a declarat Jianu.