Șoșoacă, AURul și președintele…
Parlamentul României ne-a oferit, din nou, o mostră a ceea ce înseamnă „aleșii neamului”. Adică, cetățeni care, în urma promisiunilor electorale (cele mai multe populiste și propagandistice!), au ales să acorde încredere unui partid politic sau altuia, unui om politic sau altuia, cu speranța că odată ajunși în Parlament își vor duce la îndeplinire promisiunile. Dar, și cu încrederea că interesele legitime ale cetățenilor vor fi apărate. În același timp, în limbajul politicienilor auzim, adesea, celebra frază „mă lupt…”. Ei bine, singurul adevăr incontestabil este că ei, parlamentarii, chiar „se luptă…”. La propriu.
Revenind, așa-numita dezbatere pe proiectul de buget aferent anului 2024 ne-a demonstrat faptul că nu există o dezbatere, în adevăratul sens al cuvântului, ci o luptă. Un fel de circ grotesc. Am văzut modul în care senatoarea Șoșoacă s-a luptat cu deputatul Simion. Acuze, injurii, agresiuni verbale, un fel de mahalagism fără nicio legătură cu subiectul ședinței din Parlament. Adică, bugetul pe anul 2024 care pare să nu aibă nicio legătură cu realitățile economice.
Circ pentru români…
În mod evident, comportamentul senatoarei Șoșoacă nu mai reprezintă o noutate. Încă de la începutul mandatului ne-a obișnuit cu acest stil „smuls” de comunicare, în care, de cele mai multe ori, printr-un debit verbal greu de egalat, amestecă mere cu pere, fără a atinge fondul problemei. În cazul dezbaterii legii bugetului pe anul 2024, fondul problemei, din punctul meu de vedere, ar fi fost amendamentele pe care senatoarea Șoșoacă le-a depus (evident, dacă acest lucru s-a întâmplat!). Nu am auzit nimic despre amendamentele depuse de senatoarea Șoșoacă. Nimic. În schimb, am auzit urlete și strigături. Un fel de nuntă cu lăutari și chiuituri de tip mahala. De cealaltă parte deputatul Simion a reacționat. Greșit din punctul meu de vedere pentru că imaginea cu telefonul care zboară din mâna senatoarei Șoșoacă se va rostogoli multă vreme. Iar, senatoarea Șoșoacă va exploata acest video cu scopul de a convinge că deputatul Simion este un tip violent, cu comportamente reprobabile, reîncălzind, astfel, și cazul violului de la școala de vară AUR.
Arena luptelor parlamentare…
Însă, în Parlament este despre dezbatere. Adică, despre modul în care opoziția reușește (sau nu!) să demonstreze că puterea este incompetentă, că nu are soluții și tot jocul aferent. În Parlament nu ar trebui să fie despre „luptă”. Și, pentru că tot am pomenit subiectul „luptei” trebuie adus în discuție și lupta lui Sebastian Ghiță cu reprezentantul USR. Pe scurt, dezbaterea legii bugetului a însemnat circ și pâine pentru cetățeni.
Dar, a mai însemnat ceva: discreditarea lui George Simion de către senatoarea Șoșoacă. Cred că scenariul este următorul: una din cea mai sigură metodă de a-l „elimina” pe George Simion dintr-o posibilă candidatură la prezidențiale și de a limita trendul ascendent al AUR-ului este zona penală. Un domeniu pe care senatoarea Șoșoacă îl cunoaște foarte bine. Este avocată, o cunoscătoare a stilului oratoaric și, cel mai important, cunoaște limitele codului penal. De cealaltă parte, George Simion nu are acest avantaj pentru că, evident, nu este avocat sau absolvent de științe juridice. Prin urmare, întreg circul pare să fie o strategie prin care AUR-ul și George Simion să fie „stopați”.
Cine câștigă în urma circului?
Pe de altă parte, dacă acest scenariu este valid, atunci se naște întrebarea „cine are interesul să facă acest joc?”. Sau, mai direct, cine ar putea câștiga de pe urma „eliminării” lui George Simion și AUR. Evident că nu am în vedere eliminarea fizică. Principalul câștigător ar fi partidul politic care se simte cel mai amenințat de ascensiunea AUR-ului. Să fie, oare, o simplă coincidență între „discreditare” și „beneficiar”? Puțin probabil.
De asemenea, senatoarea Șoșoacă, în calitate de președinte al partidului SOS pare să nu fie interesată în dezvoltarea propriului partid. Adică, SOS pare să nu aibă filiale și membri, așa cum ar face orice partid care vrea să se dezvolte. O joacă exclusiv pe imagine. Ori, în această situație, în perspectiva alegerilor din 2024, cum va reuși SOS să se impună și să treacă de 5%? Foarte greu, aproape imposibil. Și, totuși, senatoarea Șoșoacă își dorește un nou mandat de parlamentar. Și, atunci de unde vin cei 5%? O întrebare la care vom avea, cel mai probabil, un răspuns după alegeri.
Nu în ultimul rând, circul din Parlament generat de senatoarea Șoșoacă a trecut în plan secund amendamente depuse la proiectul de buget. Adică, în spațiul public, nu am auzit ca senatoarea Șoșoacă să fi depus X amendamente pe care „puterea trădătoare” le-a respins. Niciun cuvânt. În schimb, am văzut încercarea de vopsire a lui George Simion în cheia unui „om cu comportament violent care agresează femeile și care face jocul PSD-ului, un om ce a pupat picioarele Papei și s-a dus la Ambasada Statului Israel”. Adică, narative care ar putea schimba părerea cetățenilor despre George Simion și AUR. Nu am date despre comportamentul agresiv sau nu al lui Simion, ori despre „pupatul picioarelor Papei” sau despre discuțiile purtate la Ambasada Statului Israel, însă între cele două comportamente (senatoarea Șoșoacă și deputatul Simion) există similitudini. Ambii utilizează emoția pentru a convinge. În cazul legii bugetului deputatul Simion și AUR-ul au depus amendamente. Și, au anunțat că boicotează votul, prin părăsirea Plenului Parlamentului, motivând prin faptul că Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu și-a menținut angajamentele cu privire la drepturile salariale ale profesorilor. În schimb, senatoarea Șoșoacă nu a scos niciun cuvânt despre propriile amendamente, preferând un fel de război fratricid cu un coleg parlamentar care este în opoziție.
Prin urmare, circul generat de senatoarea Șoșoacă este doar un comportament prin care se urmărește un câștig electoral propriu sau reprezintă și „altceva” în urma căruia „altcineva” să câștige?