Important

Vladimir Putin ar putea încerca să impună un acord de tip Minsk la centrala nucleară Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să creeze la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, implementarea unui acord de tip „Minsk” între marile puteri, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Raportul AIEA demonstrează că oficialii ruși au plasat echipamente militare în locații care împiedică accesul la instalațiile esențiale, și-au instalat propriul personal pentru a supraveghea operațiunile centralei în moduri în care ar putea submina răspunsul eficient la o urgență nucleară și au restricționat accesul personalului operațional ucrainean. Rușii au creat astfel la centrala nucleară Zaporojie condiții care cresc riscul să se producă un incident și care cresc semnificativ pericolul ca personalul să nu poată răspunde eficient la un astfel de eveniment.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să folosească temerile pe care le provoacă acțiunile sale pentru a constrânge AIEA și comunitatea internațională la o recunoaștere de facto a dreptului Rusiei de a fi implicată în administrarea centralei nucleare Zaporojie. AIEA ar trebui să admită astfel tacit că Rusia are un anumit drept de a fi consultată. Putin ar putea încerca să profite de această situație pentru a încerca să creeze un proces similar cu Acordurile de la Minsk care au stabilit „încetarea focului” în Ucraina după invazia Rusiei din 2014. Acordurile de la Minsk și Minsk II au tratat Rusia ca o parte neutră, mai degrabă decât ca un participant, acceptând astfel în mod tacit afirmația lui Putin că Ucraina se afla într-un război civil și nu ca victimă a agresiunii ruse”, se arată în analiză.

Related Articles

Back to top button