Curierul Românesc

Valentin Cioromelea (AUR) cere autorităților să explice: De ce zona umedă de la Mahmudia nu poate fi desemnată „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”?

Valentin Cioromelea, senator AUR de Tulcea, atrage atenția asupra unei chestiuni deosebit de importante și sensibile pentru comunitatea din comuna Mahmudia – Delta Dunării. O suprafață de 1.000 de hectare din această comună, redevenită o zonă umedă înfloritoare și plină de biodiversitate, este în pericol, în contextul în care o hotărâre judecătorească amenință să o transforme înapoi în teren agricol, în ciuda opoziției ferm exprimate de către locuitori. Parlamentarul a luat atitudine și a adresat o interpelare pe această temă premierului Marcel Ciolacu, ministrului Mediului, Mircea Fechet, și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Valentin Cioromelea a punctat că zona umedă din comuna Mahmudia a avut un impact semnificativ asupra turismului local și a mijloacelor de trai ale comunității. De altfel, locuitorii preferă ca zona să rămână așa cum este acum și nu doresc să fie secată sau folosită din nou în scopuri agricole.

În context, senatorul AUR și-a exprimat dezaprobarea față de legea promovată de unii deputați PSD, o lege care transformă Delta Dunării în pășune și care amenință astfel să distrugă paradisul natural al Deltei. „În cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală din 22 ianuarie 2024, am votat pentru abrogarea prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii Fondului Funciar nr. 18/1991, care ar transforma Delta Dunării într-o pajiște pentru interese economice ale unor operatori economici”, a reamintit Valentin Cioromelea.

Domnia sa a cerut autorităților să ia act de această situație și să acționeze în vederea protejării acestei zone umede și a valorilor naturale pe care le reprezintă pentru comunitatea din comuna Mahmudia și pentru întreaga țară.

Totodată, senatorul a cerut premierului Marcel Ciolacu și miniștrilor Mediului și Agriculturii să transmită:

  1. De ce zona umedă de la Mahmudia nu poate fi desemnată „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, pentru a proteja beneficiile naturale ale acesteia și a permite comunității să se dezvolte pe baza lor printr-o hotărâre de Guvern?
  1. Care sunt argumentele și motivele pentru care zona umedă din comuna Mahmudia nu poate fi desemnată „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, având în vedere beneficiile naturale pe care le oferă aceasta și opoziția clar exprimată de către comunitatea locală?
  1. Care sunt considerentele Ministerului Mediului care stau la baza deciziei de a permite reconversia zonei umede în teren agricol, în ciuda faptului că aceasta a fost restaurată și a devenit un ecosistem tipic deltaic, cu impact pozitiv asupra mediului și turismului local?
  1. Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului să ia pentru a proteja și conserva zona umedă din comuna Mahmudia, având în vedere importanța sa ecologică și opoziția comunității locale față de transformarea acesteia în teren agricol?
  1. Care este poziția Ministerului Agriculturii cu privire la legislația propusă care transformă Delta Dunării în pășune pentru interese economice și care poate amenința mediul natural al Deltei? Ce acțiuni intenționează Ministerul să întreprindă pentru a proteja și conserva Delta Dunării în fața acestor amenințări?

Related Articles

Back to top button