Curierul Românesc

Sorin Muncaciu (AUR): Vom pune stop risipirii banului public. Programul nostru pentru sănătate prevede construirea de spitale județene

Sistemul public de sănătate din România este în pragul colapsului. În ciuda promisiunilor făcute de politicienii PSD și PNL, cele trei spitale regionale au rămas doar pe hârtie – asta deși 25,5 % din populație nu este mulțumită de starea actuală a serviciilor de sănătate. Infrastructura spitalelor din țară este veche și fragmentată, majoritatea spitalelor fiind concentrate în mediul urban. În plus, echipamentele nu sunt de ultimă generație.

AUR a conceput un program pentru sănătate care vine să rezolve aceste probleme, afirmă deputatul Sorin Muncaciu. Parlamentarul se referă la programul „Ana Aslan”, care prevede construirea și dotarea spitalelor județene, cu finanțare din fonduri europene și de la bugetele locale și centrale.

„Această măsură asigură pentru prima dată după 1990 construirea unei infrastructuri spitalicești cu acoperire națională. Ca obiectiv de urgență ne-am propus construirea a 28 de spitale orășenești până în 2027, prin parteneriatul inițial dintre Ministerului Sănătății cu/și Compania Națională de Investiții, România devenind un stat care își respectă cetățenii și le asigură cu adevărat acces egal și universal la servicii de sănătate”, a precizat deputatul.

În ceea ce privește finanțarea, programul specifică foarte clar că va fi asigurată din Programul Operațional Sănătate publică – Prioritatea 2, cu un buget total de 425 de milioane de euro (costul fiind de circa 10-14 milioane de euro pentru un spital orășenesc).

„Bugetul asigură construirea și dotarea unui spital orășenesc cu minim 100 de paturi de spitalizare continuă și spitalizare de zi, la cele mai înalte standarde. Această măsură va asigura accesul tuturor românilor la servicii de sănătate de calitate, fiind eliminate inechitățile majore din prezent la care sunt supuși românii săraci și cei din zonele greu accesibile sau slab dezvoltate”, a adăugat Sorin Muncaciu.

În vederea realizării acestor unități medicale, Ministerul Sănătății, împreună cu Compania Națională de Investiții, vor elabora un număr de până la maxim 3 proiecte-tip, în funcție de numărul de paturi, urmând ca la nivelul fiecărui județ să fie selectat unul dintre acestea, corelat cu necesitățile obiective.

Apoi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătății, vor identifica axele posibile de finanțare din fonduri europene. Bugetul estimativ pentru aceste investiții este de peste 4 miliarde de euro, a mai spus deputatul AUR.

Related Articles

Back to top button