Sorin Mateescu (AUR): peste 80% din totalul deșeurilor ajunge în gropile de gunoi. Ce a spus ministrul Mediului despre această situație
Sorin Mateescu (AUR) atrage atenția asupra faptului că peste 80% din totalul deșeurilor ajunge în gropile de gunoi și solicită autorităților să ia măsurile necesare în vederea intensificării eforturilor de implementare a legislației privind gestionarea deșeurilor în mediul rural. Domnia sa consideră că această situație este rezultatul unui efort insuficient de promovare și implementare a practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor.
În acest context, senatorul a adresat ministrului Mediului, Mircea Fechet, o solicitare a de primi informații despre măsurile luate de instituție pentru a gestiona deșeurile în mediului rural. De asemenea, Mateescu a reiterat faptul că este nevoie de o intensificare a eforturilor de implementare a legislației pe această temă.
Ca urmare a acestui demers, Ministerul Mediului a transmis o serie de clarificări. Astfel, potrivit instituției, din 2021 există planuri județene de gestionare a deșeurilor care au ca scop:
- definirea obiectivelor şi ţintetor judeţene în conformitate cu obiectivele şi ţintele Planului Naţional de Gestionare a Deșeurilor, precum şi obiectivelor şi ţintelor existente la nivel european;
- abordarea tuturor aspectelor privind gestionarea deșeurilor care fac obiectul planificării la nivel județean.
În ceea ce privește observația senatorului AUR referitoare la prevederile din PNRR prin care se vor construi și pune în funcțiune 26 de instalații de reciclare a deșeurilor până la data de 30 iunie 2026, ministerul a precizat că, în cadrul PNRR, sunt alocați 220.000.000 euro pentru acest obiectiv, iar prima rundă de atragere de fonduri se va desfășura în perioada 14 mai – 16 august 2024.
De asemenea, se vor aloca 587.860.000 euro (PNRR – componenta 3, managementul deșeurilor, investiția 1, 11A.) un total de 565 de centre de colectare cu aport voluntar, care să asigure colectarea separată a deșeurilor menajere pentru o serie de fluxuri de deşeuri vor fi înființate în comunități de până la 50.000 de locuitori şi va fi amplasat pe raza administrativă a unității administrativ teritoriale.
Totodată, Ministerul Mediului, a menționat că a derulat timp de un an (în perioada august 2022 – august 2023), la nivel naţional, o amplă campanie de informare şi educare, sub umbrela „Reciclăm în România!”, care a avut în prim-plan responsabilizarea populaţiei cu privire la gestionarea şi colectarea separată a deșeurilor.
În contextul dat, instituția a transmis că, în cadrul pilonului tranziţia verde şi schimbări climatice din PNRR, pentru domeniul mediu există un sector care urmăreşte intervenţii în infrastructura de colectare din domeniul gestionării deşeurilor prin:
- „înființarea de centre de colectare prin aport voluntar (452,2 mil. euro) cu următorul calendar: construirea şi operaționalizarea până în Q3 2024 a cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar şi până în Q2 2026 a 565 de centre de colectare prin aport voluntar. Aceste centre vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deşeuri reciclabile şi deşeuri biodegradabile care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum şi fluxurile speciate de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.
- construirea de insule ecologice digitalizate (alocare 200,1 mil. euro) cu următorul calendar: până în Q4 2024 cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate şi până în Q2 2026 a 13.752 de insule ecologice digitalizate. Prin această investiţie sunt sprijinite activităţile/acțiunile specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic, deşeuri metalice, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale.
- centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane (alocare 83,7 mil. euro) cu următorul calendar: construirea şi operaţionalizarea până în Q4 2024 a cel puţin 7 centre integrate de colectare prin aport voluntar şi până în Q2 2026 a 15 centre integrate de colectare prin aport voluntar”.