comunicat

România speră că extinderea UE și NATO îi va permite să „evadeze” de la periferia Europei

Secretarul general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, Mircea Gioană, consideră că, datorită aderării Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și a statelor din Balcanii de Vest la UE și NATO, România va avea șansa de a nu mai fi o periferie europeană.

El a declarat acest lucru la prezentarea cărții sale „Bătălia pentru viitorul României”, sâmbătă, la Timișoara.

„Pentru mine este foarte evident. Se amestecă cărțile – ale influenței politice și geopolitice, ale influenței economice și comerciale, ale reputației și centralității în Europa și în lume. Cred că există o cale ca România să iasă definitiv de la periferia Europei și să se mute în centrul Europei”, a spus Gioană.

„Din punct de vedere geografic, războiul din Ucraina, care va mai dura ceva timp, are o impact foarte direct asupra echilibrului european, dacă în anii următori Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest, toți vecinii României fac parte din familia europeană și din familia euroatlantică.

Va fi greu, dar sunt convins că pentru prima dată vom avea toți vecinii noștri (în familia europeană. – n.r.) și România nu va mai fi granița estică a Occidentului, România este geografic mult mai mult în centrul Europei”, a explicat Gioană.

El a precizat că nivelul de ambiție al României ar putea fi acela de a fi „în centrul politic unde se iau deciziile importante”.

Anterior, Gioană a declarat că nu a văzut niciun indiciu că Rusia ar intenționa să atace statul membru al Alianței.

Related Articles

Back to top button