Politică

România rămâne cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei

România rămâne cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei, asigurând aproape 50% din diesel-ul importat de companiile ucrainene în primele 20 de zile ale lunii noiembrie. Exporturile de benzină către Kiev au crescut în această perioadă cu 51%, iar cele de motorină, cu 7%, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute, relevă datele analizate de Profit.ro.

În perioada 1-19 noiembrie, România a exportat în Ucraina 36,7 mii tone de motorină și 1,7 mii tone benzină, în creștere cu 7%, respectiv 52%, față de cantitățile exportate în aceeași perioadă a lunii trecute, de 34,2 mii tone, respectiv 1,1 mii tone. Potrivit presei ucrainene de specialitate, creșterea exporturilor din România a compensat scăderea volumelor importate din Polonia și țările baltice, care s-au diminuat cu 27%, la 6,9 mii tone în cazul benzinei și cu 33%, la 36 mii tone, în cazul motorinei.

Ca urmare a unei greve declanșate de transportatorii polonezi, aproximativ 4.600 de cisterne așteaptă la cele patru puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia. În plus, și intrările pe la granița ucraineană-slovacă sunt afectate ca urmare a declanșării, pe 16 noiembrie, a unei greve de o oră a transportatorilor slovaci. Pe 21 noiembrie, granița a fost blocată de persoane necunoscute, care ulterior au fost dispersate de poliție. Începând cu 22 noiembrie, s-a format o coadă de 420 de cisterne la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Slovacia.

Related Articles

Back to top button