Curierul Românesc

România este gata să livreze mai multe cereale ucrainene după întreruperea Inițiativei din Marea Neagră

Portul românesc Constanța, care este principala rută alternativă pentru produsele agricole ucrainene, are posibilitatea de a primi încărcături suplimentare până la jumătatea lunii august, după ce Rusia se va retrage din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

Acest comunicat a fost raportat de șeful asociației de afaceri a portului, Viorel Panaita. Acesta a adăugat că operatorii caută, de asemenea, să mărească capacitatea de debitare.

„Recolta din România începe puțin mai târziu decât în Ucraina, ceea ce creează o pauză între cele două recolte. În plus, unii fermieri români încă își păstrează recoltele, astfel că vânzările sunt încă stagnante”, a spus Panait.

Potrivit acestuia, acest lucru creează disponibilitatea unor capacități logistice de care Ucraina poate beneficia.

Panait a precizat că Ucraina a crescut capacitatea porturilor sale dunărene Reni și Izmail și, de asemenea, negociază cu operatorii de vagoane un nou sistem de transbordare la punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene Vadul-Siret-Dornești.

La 17 iulie, Rusia a declarat că „acordul privind cerealele” a fost suspendat și a amenințat cu „riscuri” părțile care decid să continue inițiativa fără participarea Rusiei.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba consideră că încetarea completă a blocadei maritime a porturilor ucrainene de către Rusia va deveni posibilă atunci când Ucraina va primi primele escadrile de F-16.

Related Articles

Back to top button