Curierul Românesc

Programul Național pentru Creșterea Natalității ar putea fi blocat din lipsă de fonduri. Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță (AUR) solicită explicații ministrului Natalia Intotero

Programul Național pentru Creșterea Natalității nu va mai continua și anul acesta, în ciuda asigurărilor date de ministrul Familiei, Natalia Intotero, care a anunțat că ministerul va veni în sprijinul cuplurilor infertile și în 2024. Mai mult, Intotero susținea că va dubla numărul beneficiarilor. Se pare însă că planurile nu au ținut cont de buget – Ministerul Finanțelor a blocat programul din lipsă de fonduri, transmite Euronews.

Potrivit sursei citate, anul trecut, Ministerul Familiei a avut buget pentru 10.000 de proceduri FIV. Însă, cererea a fost mult mai mare de atât. Astfel că au fost înregistrate, în total, peste 25.000 de solicitări. De la începutul programului, au fost făcute peste 2.400 de deconturi la farmacii și aproape 2.200 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Având în vedere problema demografică a României, deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au solicitat ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse, Natalia Intotero, să transmită dacă, în ciuda informațiilor apărute în presă, se vor găsi fonduri pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro.

„Populația României scade într-un ritm alarmant, numărul nașterilor fiind semnificativ mai redus decât numărul deceselor. Chiar ONU estimează, pe baza analizei realizate asupra statisticilor din ultimii ani, că în acest ritm, până în anul 2100, populația României ar putea ajunge la 8 milioane de locuitori.


Problemele cu care se confruntă tinerele familii sunt diverse, incluzând dificultăți în asigurarea unui trai decent, probleme legate de carieră, locul de muncă sau chiar probleme de sănătate relevante pentru conceperea unui copil. Pe fondul acestor probleme se conturează incertitudini în ceea ce privește posibilitatea susținerii familiilor care doresc să recurgă la proceduri de fertilizare”, au punctat cei doi parlamentari.

Related Articles

Back to top button