Președintele Academiei Ioan-Aurel Pop, avertisment dur către guvernanți: „Nu poți distruge tot ce au făcut înaintașii!”
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, lansează un semnal de alarmă către autoritățile statului, în contextul discuțiilor privind reducerea deficitului bugetar. Acesta atrage atenția că nu toate domeniile pot fi sacrificate, iar cercetarea fundamentală nu trebuie atinsă, fiind o componentă esențială a dezvoltării unei societăți moderne.
„Mi s-a spus că asanarea cercetării poate să însemne două lucruri în România: să renunțăm la cercetarea teoretică, pentru că mănâncă bani. (…) Dacă nu fac cercetare fundamentală într-o țară care se respectă, înseamnă că am desființat cercetarea”, a declarat Pop în cadrul dezbaterii „Mai este nevoie de cercetare? De când e lumea, cultura şi ştiinţa mănâncă bani, dar îi mănâncă cu folos”, organizată în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.
Pop a subliniat că cercetarea teoretică este fundamentul științei aplicate și că nu poate fi evaluată în termeni de profit imediat: „Nu pot să-i dau termen unui matematician să descopere o teoremă. El trebuie lăsat să lucreze. Și la fel se întâmplă în orice domeniu”.
Criticile la adresa Academiei Române, conform cărora ar deține „prea multe institute teoretice”, au fost respinse ferm de academician. El a apărat structura instituției și distribuția geografică a institutelor: „Au venit acum să ne spună că de ce avem trei institute de istorie (…) Dacă nu știu istorie? Dacă nu știu că Țara Românească e formată din trei țări – Valahia, Moldova și Transilvania – și că Ceaușescu a încercat să unifice totul?”.
Ioan-Aurel Pop a explicat necesitatea menținerii și susținerii centrelor de cercetare în funcție de specificul regional al documentelor istorice: „Dacă cele mai multe documente ale trecutului privind Transilvania sunt la Cluj, acolo se studiază cel mai bine istoria Transilvaniei, pentru că acolo e materia primă”.
Președintele Academiei a criticat în termeni duri lipsa de viziune a decidenților politici: „Aceste detalii arată mărginirea unei clase politice, neputinţa de a înţelege că ceea ce am moştenit din trecut nu se mai poate pune în discuţie acum, că nu totul pe lumea asta e deconstructivist”.
El a făcut apel la susținerea cercetării, propunând ca bugetul alocat domeniului să fie semnificativ crescut: „Trebuie să vină propuneri de la Guvern să acordăm 2-3% cercetării din buget. Nu zero nu știu cât, că râde lumea de noi”.
Ioan-Aurel Pop a atras atenția asupra reducerii dramatice a numărului de cercetători față de perioada comunistă: „Avem acum 30.000 de cercetători, față de 55.000 câți am avut la Revoluție”.
În comparație cu alte state din regiune, România stă mult mai prost: „Peste tot – Bulgaria, Ungaria, Cehia – sunt mai mulți cercetători decât la noi, inclusiv în țări de trei ori mai mici ca noi”.
În final, Pop a criticat dur incapacitatea statului de a-și îndeplini rolul de protecție a cetățenilor: „Statul trebuie să găsească mijloace, chiar dacă suntem într-o perioadă de austeritate, să ne ocrotească pe toți. (…) Menirea, repet, a statului este ocrotirea cetățenilor lui”.
Și a încheiat cu un avertisment apăsat: „Adică, nu poți distruge tot ce au făcut înaintașii. Să revin la ce? Și să fac ce?”.