Curierul Românesc

Viorel Focșa (AUR) a solicitat ministrului Educației clarificări despre desființarea inspectoratelor școlare județene

Ministrul Educației, Ligia Deca, a oprit reforma instituțiilor din învățământ – potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogarea unor termene, desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026, scrie Edupedu.ro. Deputatul AUR Viorel Focșa a luat act de această situație și a cerut Ligiei Deca în cauză clarificări pe această temă, inclusiv motivele pentru care aceasta refuză să organizeze concursuri pentru funcțiile de conducere din aceste inspectorate și caselor corpului didactic.

Amintim că, prin noua lege a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

În solicitarea adresată ministrului Educației, Viorel Focșa a punctat că „inspectoratele școlare județene au devenit, de multă vreme, niște instituții de tip dinozaur, de cele mai multe ori populate de factori de decizie numiți politic, iar restul funcțiilor fiind ocupate de tot felul de sinecuri, ceea ce, cu siguranță, nu numai că a instituționalizat incompetența, îndepărtând și puținele cadre didactice dedicate vocației, dar a și contribuit la distrugerea sistemului educațional românesc prin ridicarea birocrației și al corupției la un nivel nemaiîntâlnit”.

În acest context, deputatul AUR a solicitat ministrei Ligia Deca să ofere răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Cum vă explicați neîndeplinirea Jalonului 495 din PNRR „reforma România educată”, care prevedea desființarea ISJ-urilor încă din martie 2023? Efectiv, cine sunt persoanele care se fac responsabile pentru neîndeplinirea lui – instituția, funcția deținută, conform organigramei, salariul aferent și ce măsuri ați dispus pentru sancționarea celor vinovați?
  2. Intenționați să emiteți un nou ordin de ministru cu termene de implementare, după ce precedentul a fost nerespectat chiar de către instituția pe care o conduceți și a devenit caduc? Precizați-mi, detaliat, care au fost motivele care au stat la baza nerespectării anteriorului ordin de ministru și cine sunt persoanele care au făcut imposibilă aplicarea lui – instituția, funcția deținută, conform organigramei, salariul aferent, precum și măsurile dispuse pentru sancționarea celor vinovați.
  3. De ce, în calitate de ministru, refuzați de doi ani să organizați concursuri, așa cum cere legea, pentru funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic, care, momentan, sunt ocupate politic, prin detașare?

Related Articles

Back to top button