Partidul AUR: Primarul Sectorului 1 trebuie să se asigure că străzile sunt curate iar Nicușor Dan că este căldură în case
Despre asaltul gunoaielor și lipsa apei calde și a căldurii în București1.
În ce privește situația salubrizării pe raza Sectorului 1 Alianța pentru Unirea Românilor – filiala București denunță jocurile de culise care se fac pe tema salubrizării în Sectorul 1, în dauna cetățenilor.
Prima datorie a unui primar este să se asigure că treburile cetății sunt eficient administrate.
Putem să înțelegem că în mandatul trecut nu s-a lucrat așa cum ar fi trebuit, putem înțelege că au fost semnate contracte supraevaluate, putem înțelege că este nevoie ca aceste contracte să fie reziliate.
In acelasi timp, AUR – filiala București consideră că este inadmisibil ca lupta dintre actualul primar și vechile administrații să afecteze bunăstarea, sănătatea și siguranța cetățenilor.
Primarul Sectorului 1 trebuie să se asigure că străzile sunt curate și să rezolve problema contractelor de salubrizare supravelauate fără ca cetățenii să resimtă această luptă sub forma mizeriei si a focarelor de infecție în apropierea caselor lor.
Sectorul 1 și Bucureștiul merită o administrație serioasă care are soluții și nu o administrație care se foloseste chiar de la început de mandat de problemele orasului pentru lupte politicianiste.
Asigurarea curățeniei pe străzile Sectorului 1 trebuie să aiba loc în paralel cu demersurile pentru a avea contracte corecte de salubrizare.
2. În ceea ce privește situația furnizării apei calde și a căldurii la nivelul municipiului București
Partidele care l-au sprijinit pe Nicusor Dan, ales primar general al Capitalei în luna septembrie a acestui an, în campania electorală au lansat în spațiul public ideea că după alegerea lui Nicușor Dan ca primar general al Bucureștiului, problema apei calde și a căldurii va fi rezolvată.
In fapt, era absolut clar cel putin pentru toți cei care au candidat la poziția de primar general că soluționarea unei probleme care trenează de zeci de ani nu poate fi facută de azi pe mâine.
Suntem conștienți că o problemă atât de complexă cum este situația termoficării Bucureștiului nu are cum să fie rezolvată în câteva zile.
De aceea, nu îi cerem primarului Capitalei să rezolve problema mâine, însă îi cerem să comunice în mod activ și transparent cu cetățenii Capitalei, să îi informeze pe aceștia care este situația reală, care sunt opțiunile aflate pe masă la acest moment, care sunt avantajele si dezavantajele pentru fiecare din opțiuni, care sunt măsurile pe care le are în vedere în perioada imediat următoare și care este orizontul de timp estimat pentru rezolvarea situației termoficării.Este admirabil că au fost identificate fonduri pentru modernizarea rețelei, reprezintă un pas înainte față de administrația anterioară a Bucureștiului, considerăm însă că este necesar să putem estima un orizont de timp în care furnizarea apei calde și căldurii să nu mai reprezinte o problemă pentru bucureșteni.
Considerăm că răspunsurile la întrebările de mai jos sunt absolut necesare pentru ca cetățenii să poată avea o imagine clară despre situația reală:
1. În cât timp este estimat că vor intra în conturile Primăriei Capitalei banii din contractul de 300 milioane euro bani europeni pentru modernizarea rețelei?
2. În cât timp este estimat că vor intra în conturile Primăriei cele 200 milioane euro alocate prin PNRR pentru modernizarea rețelei?
3. Când este estimat că vor începe și când este estimat că vor fi finalizate lucrările de modernizare a rețelei?
4. Când este estimat ca vor intra în conturile Primăriei cele 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, când vor începe să fie contractate, în regim privat, echipele suplimentare de intervenție la avariile care au loc în prezent si când vor începe efectiv acestea să intervină?
5. Când este estimat că va ieși Elcen din insolvență în urma plății celor 300 de milioane de lei drept compensații pentru datorii?
6. Când este estimat că Elcen va accesa 370 milioane euro pentru modernizarea centralelor proprii, de unde vor fi accesati banii si în ce condiții, și când vor începe lucrările?
În același timp, îi cerem primarului Capitalei să ofere soluții alternative pentru ca până la finalizarea reparațiilor rețelei de termoficare, cetățenii să poată beneficia de caldură și de apă caldă.
Considerăm că nu poate fi admisibil ca lipsa apei calde și a căldurii să dureze câteva luni, cu atât mai putin câțiva ani.
Iar dacă acest lucru este inevitabil, considerăm că este necesar să fie comunicat în mod onest cetățenilor.
Dacă debranșarea de la sistemul centralizat este soluția pe termen scurt și mediu, atunci acest lucru trebuie comunicat în mod clar și trebuiesc luate măsurile necesare astfel încât opțiunea aceasta să fie posibilă și accesibilă pentru cei care doresc.AUR – filiala București va urmări în permanență și cu atenție modul în care administrațiile de sector și administratia municipiului Bucuresti se preocupă de rezolvarea problemelor administrative curente.
Iar termoficarea trebuie să fie în prezent prioritate zero pentru primarul Capitalei, așa cum salubrizarea trebuie să fie prioritate zero pentru primarul Sectorului 1.