Paleologu: nu există o conspirație mare ci multe mici care se contracarează

Eroarea fundamentală a teoriilor conspiraționiste este postulatul conspirației unice, ideea că o singură forță conspiră pentru dominație globală și asta prin orice mijloace și luînd formele cele mai variate. În realitate există o multitudine de conspirații mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puțin reușite, care însă se contracarează reciproc.
Teoriile conspiraționiste clasice erau delirante, dar măcar aveau o logică a lor, adică răspundeau unor întrebări simple. Cine conspiră? De ce conspiră? Care este obiectivul conspirației? Și care sînt dușmanii conspirației?
Artizanii conspirației puteau fi iezuiții, masonii, anumiți masoni, iluminații, evreii sioniști, evreii capitaliști, capitaliștii în general sau numai unii capitaliști, Opus Dei etc. Aveau o identitate clară chiar dacă ocultă, aveau obiective și strategii precise.
În zilele noastre vedem un nou tip de teorii conspiraționiste: neclare, imprecise, aluzive, confuze, lipsite chiar și de logica delirului.
„Există un plan”, zicea recent o actriță, pentru a mutila sufletește copiii, pentru a-i face să crească în servitute și fără empatie. Bine, bine, doamnă, dar cine are acest plan? Cine l-a elborat? Și cu ce scop? Sau este doar un plan care plutește în aer spre a fi preluat de toți dușmanii umanității? Și știm că aceștia sînt numeroși…
O cunoștință care lucrează la un restaurant ne spunea că „ăștia vor să distrugă restaurantele”. Cine sînt „ăștia”? Guvernul? Și de ce vrea guvernul așa ceva? Care este scopul?
Exemplele sînt nenumărate. Ce vreau să spun este că observ o diferență importantă între teoriile conspiraționiste clasice și teoriile conspiraționiste recente. Primele au o logică. O logică delirantă, desigur, bazată pe eroarea fundamentală a credinței în existența unui unic conspirator proteic, dar măcar au o logică. În schimb, teoriile conspiraționiste recente corespund unei epoci de slăbire preocupantă a capacității de a gîndi.

Articol preluat de pe pagina de facebook a lui Teodor Paleologu.