Ovidiu Florean (AUR), întrebare pentru Ministerul Sănătății: Ce măsuri veți lua astfel încât românii să beneficieze gratuit de servicii medicale stomatologice?
Senatorul AUR Ovidiu Florean a readus în atenția Ministerului Sănătății problema accesului la serviciile medicale stomatologice, în contextul în care ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că foarte puțini români pot beneficia gratuit de astfel de servicii. În România, serviciile de acest tip sunt în continuare un lux, mai ales pentru populația cu venituri mici. Datele arată că doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv.
În acest caz, senatorul a dorit să afle, prin intermediul unei întrebări parlamentare, dacă există în lucru o modificare a legislaţiei prin care să se asigure acces mult mai uşor la serviciile stomatologice decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi dacă se va lua în calcul creşterea bugetului alocat decontării acestor servicii.
În urma acestui demers, Ministerul Sănătății a transmis că, în perioada imediat următoare, „se va evalua activitatea desfăşurată de furnizorii de servicii medicale în relaţia contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate pe toate domeniile de asistenţă medicală. În cadrul acţiunilor de evaluare se va urmări identificarea de soluţii pentru eficientizarea cheltuirii fondului, ce pot fi aplicate Ia nivelul fiecărui furnizor în parte, având ca scop optimizarea tipurilor de servicii acordate asiguraţilor în raport cu nevoia reală de servicii, potrivit actelor normative în vigoare”.
În ceea ce privește modificarea legislaţiei pentru crearea cadrului legal privind accesul mai facil la serviciile medicale stomatologice în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, Ministerul Sănătăţii și-a arătat disponibilitatea „pentru identificarea de soluţii optime care să asigure servicii de medicină dentară Ia momentul potrivit în funcţie de patologie pentru toate categoriile de persoane, inclusiv pentru persoanele din zonele defavorizate în mod echitabil şi nediscriminatoriu, precum şi creşterea performanţei utilizării Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi îmbunătăţirea coordonării între palierele de asistenţă medicală, acestea fiind deziderate ce constituie priorităţi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în procesul de elaborare a actelor normative viitoare care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”.