Important

Ministrul de Externe nu vrea să mai vadă picior de rus în România

România susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși, susține Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, de la reuniunea formală a miniștrilor de Externe din Praga.

Aurescu se află la Praga, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene. Discuția legată de vizele pentru ruși va avea loc miercuri dimineață și propunerile vor fi avansate în cadrul unei viitoare ședințe oficiale.

„Poziția pe care o voi reprezenta este că România susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși”, a afirmat Aurescu, la Antena 3.

„Voi sustine și interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși”, a adăugat acesta, pentru că „turismul nu este un drept fundamental care sa fie accesibil oricand si in orice conditii”.

„Nu vorbim de interzicerea vizelor care reprezinta disidenti care cauta protectie fata de regimul rus, sau in cazuri umanitare”, a precizat acesta.

Ministrul de Externe a explicat ca de la inceputul anului, Romania a acordat 800 de vize pentru cetatenii rusi, din care 130 pentru vize turistice, „deci la Romania impactul nu este atat de mare, insa aici vorbim de un principiu, nu de o chestiune tehnica, problema este la statele care au granita directa cu rusia, granita terestra, precum statele baltice, Finlanda”.

Related Articles

Back to top button