Curierul Românesc

Lilian Scripnic (AUR): Nu mai putem accepta să fim tratați drept cetățeni de categoria a doua

Într-o declarație politică, deputatul AUR Lillian Scripnic a afirmat că, dacă reprezentanții de la Bruxelles vor continua să aplice standarde duble în privința României și nu ne vor primi în Schengen, atunci politicienii de la București trebuie să fie mai refractari atunci când li se cere să adopte legi în vederea armonizării legislative. El a amintit că țara noastră a făcut eforturi enorme pentru a adera la Uniunea Europeană, iar după aderare a căutat să îndeplinească toate condițiile cerute, în special cele ale armonizării legislative, chiar și dacă nu exista o corespondență normală în realitatea şi specificul nostru naţional.

Astfel, „toate actele adoptate în conformitate cu art.288 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), de instituţiile Uniunii Europene pentru exercitarea competenţelor Uniunii şi care constituie acte juridice, regulamente, directive, decizii, recomandări şi avize, au fost armonizate cu celeritate la legislaţia naţională”, a precizat deputatul.

Lilian Scripnic, a amintit, referindu-se la episodul Schengen, că politicienii unor state membre UE au dovedit că sprijină interesele economice ale Rusiei și inventează pretexte pentru a respinge aderarea României la spațiul Schengen. Domnia sa a remarcat că românii sunt tratați în continuare precum cetățeni de categoria a doua. Prin urmare, s-ar impune ca și noi, la rândul nostru, să condiționăm anumite directive venite de la Bruxelles, de pildă armonizarea legislativă.

„Bruxelles-ul nu numai că ne neglijează, dar aplică standarde duble şi discriminatorii faţă de noi, iar ca urmare a acestui fapt, consider că avem dreptul să condiţionăm, la rândul nostru, armonizarea legislativă şi aplicarea selectivă a unor decizii şi directive. Dacă cineva nu ne doreşte pe deplin ca membrii UE, noi trebuie să luăm atitudine şi să ne protejăm.

Astfel, având în vedere situaţia de fapt, supun atenţiei dumneavoastră propunerea ca, în cazul în care, în termen de şase luni de la momentul investirii noului Parlament European, România nu este primită în Spaţiul Schengen, atunci trebuie să ne asumăm dreptul de a suspenda armonizarea legislativă, pe un termen nedefinit, legat în mod direct de primirea deplină a României în Spaţiul Schengen.Aceasta ar fi o reacţie corectă şi proporţională faţă de soluţia dată de Uniunea Europeană la cererea României de aderare la Spaţiul Schengen”, a declarat deputatul.

Mai mult decât atât, Lilian Scripnic consideră că ar fi absolut necesară iniţierea unui proiect legislativ pentru modificarea Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, „prin care să se limiteze armonizarea legislativă, în situaţiile în care legislaţia europeană se află în contradicţie cu specificul, religia, tradiţiile sau cultura unui stat membru, iar această limitare este cerută motivat şi argumentat de stat”.

Related Articles

Back to top button