Curierul Românesc

Lilian Scripnic (AUR), despre OUG 84/2024: se pot produce extrem de multe abuzuri

Deputatul AUR Lilian Scripnic trage un semnal de alarmă referitor la OUG 84/2024, care îi lasă pe conducătorii auto la mâna polițiștilor. Parlamentarul atrage atenția că, prin această ordonanță de urgență, se poate deschide calea unor abuzuri la adresa cetățenilor, mai ales că testele antidrog dau erori într-o proporţie extrem de mare, generând situaţii în care aproape jumătate din cei testaţi antidrog cu teste rapide sunt, de fapt, negativi la test după verificările făcute la INML.

Lilian Scripnic a transmis un punct de vedere referitor la ordonanța antidrog, în care arată care sunt principalele nereguli:

„În situaţia în care testele rapide dau erori, putem considera îndreptăţit refuzul testului antidrog făcut de poliţist, dar cu acceptarea voluntară şi cu maximă responsabilitate a unui test medical specializat. Cu toate acestea, deşi conducătorul auto acceptă testarea medicală în cazul refuzului testului făcut de poliţist, acesta are dreptul să îi suspende permisul până la obţinerea rezultatului care poate fi şi după şase luni sau mai mult. Reţinerea permisului se face chiar dacă nu sunt indici privind prezenţa în organism a unor substanţe interzise, sub pretextul prevenţiei conducerii autovehiculelor. Ce rost are suspendarea mai mult de o zi, dacă nici măcar nu sunt indicii ale consumului de alcool sau droguri? O suspendare limitată la 24 de ore este motivată, pentru ca acel şofer să nu fie în situaţia de a provoca un accident, dacă eventual este sub influenţa unor substanţe psihoactive deşi nu se vede acest lucru, până când efectul acestora ar dispărea. După obţinerea rezultatelor dacă este găsit pozitiv, este normal să suporte consecinţele legii.

Potrivit Consiliului Superior de Medicină Legală, rezultate fals-pozitive pot apărea la următoarele categorii de medicamente:

  1. Amfetamine – medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  2. Cannabinoizi – antiinflamatorii, antivirale;
  3. Barbiturice – antiinflamatorii;
  4. Opiacee – antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, vasodilatatoare”.

Deputatul evidențiază că, potrivit statisticilor medicale, 1 din 10 români este diabetic, iar, dacă testele rapide antidrog ale poliţiei pentru pot fi eronate în proporţie de 30 până la 50 % din cazuri, se pot face multe abuzuri. În plus, recomandarea de a citi cu atenţie prescripţie medicală a fiecărui medicament administrat nu îi este de ajutor unui diabetic, a cărui viață depinde de acel tratament.

Lilian Scripnic i-a criticat și pe reprezentanţii poliţiei, care susţin cu nonşalanţă aberaţia abuzului reţinerii permisului fără temei, încercând să ne convingă că ceea ce este în mod evident aberant şi anormal, de fapt, în raţionamentul lor, este firesc.

„Chiar nu îi pasă nimănui de faptul că se pot produce extrem de multe abuzuri şi hărţuiri asupra unor cetăţeni, care vor fi la bunul plac al poliţistului sau al şefului acestuia? Cine ne garantează că nu va începe o hărţuire la scară largă a tuturor opozanţilor guvernului şi prin aceasta OUG 84/2024 a voinţei discreţionare a guvernanţilor, acum, în plină campanie electorală?

Oare nimeni nu vede că se deschide o poartă mare spre şpăgile celor de la circulaţie? Români, nu staţi indiferenţi, chiar dacă aveţi impresia că vouă nu vi se poate întâmpla nimic. Analizaţi cu propria minte şi treceţi prin filtrul conştiinţei voastre, fără să acceptaţi imediat tot ce vi se spune, doar pentru că vine de la guvern”, a declarat deputatul.

Related Articles

Back to top button