Investitorii germani renunță la România din cauza instabilității fiscale și incertitudinii politice
Toate tensiunile politice din ultimul an au afectat serios economia României, creând un mediu fragil care determină oamenii de afaceri să evite țara noastră. Chiar și investițiile aproape sigure au fost puse pe pauză.
Un exemplu elocvent sunt cele două fabrici germane care urmau să fie relocate în parcul industrial din Târgu Lăpuș, județul Maramureș. Procesul, însă, întârzie semnificativ, iar situația nu este singulară.
Investitorii – români stabiliți în Germania – au amânat decizia inițial până după alegerile prezidențiale, dar acum așteaptă să vadă ce Guvern se va forma și ce politici vor fi adoptate pentru mediul de afaceri..
Proiectele din Târgu Lăpuș sunt vitale pentru economia locală, mai ales că ultimele două fabrici din zonă, singurele rămase, s-au închis recent. În același timp, la Târgu Jiu, o companie de cablaje, care mai angajează câteva sute de oameni, se pregătește să își închidă porțile, iar angajații vor primi salarii compensatorii.
Germania, cea mai puternică economie din Uniunea Europeană, rămâne principalul investitor străin în România și prima destinație pentru exporturile românești.
Potrivit datelor Băncii Naționale a României, investițiile străine directe au scăzut cu aproape 33% în primul trimestru din 2025. Un sondaj al Consiliului Investitorilor Străini arată că doar 35% dintre manageri mai intenționează să investească în România.
Instabilitatea politică și dezechilibrele interne majore ale țării cântăresc greu în deciziile investitorilor. În 2024, România a rămas în urmă față de principalele economii din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește investițiile anunțate în industria prelucrătoare.
România devine tot mai atractivă pentru sectorul serviciilor externalizate, oferind spații moderne, bine poziționate și susținute de politici publice favorabile. Cu toate acestea, actuala instabilitate face ca investitorii germani – inclusiv cei cu potențialul de a aduce proiecte majore – să ezite sau chiar să renunțe la planurile lor, ceea ce reprezintă o lovitură dură pentru perspectivele economice ale României.