Curierul Românesc

Ilie Coleșa (AUR): Mai puține taxe și impozite pentru familiile care au mai mult de doi copii

Deputatul AUR Ilie Coleșa a readus în atenția publică problema taxării muncii în România, în contextul în care țara noastră are cea mai mare impozitare a muncii din 16 țări europene, potrivit unei analize realizate de Romanian Business Leaders (RBL), citate de Ziarul Financiar. Dacă în urma impozitării salariului brut de 1.000 de euro, un angajat bulgar rămâne cu 653 de euro, angajatul român mai rămâne în mână cu doar 572 de euro după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat.

În cadrul intervenției sale din plenul Camerei Deputaților pe marginea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr.210/1999, Ilie Coleșa a salutat această inițiativă europeană, însă a atras atenția că părinții au nevoie de mai mult sprijin din partea statului.

În contextul dat, Coleșa a reamintit că AUR a depus numeroase inițiative legislative ce au drept scop creșterea natalității, inclusiv prin reducerea taxării munci pentru părinții care au mai mult de 2 copii în întreținere. Din păcate, coaliția de guvernare a respins toate aceste propuneri.

„Susținem, bineînțeles, implicarea taților în creșterea copiilor și acest concediul paternal minimal nu este, după cum se spune și în expunerea de motive, o inițiativă a coaliției, ci este o punere în practică a unei directive europene. Ne bucurăm când vin și lucruri bune din partea Uniunii Europene. Dar pe lângă toate aceste lucruri, vreau să atrag atenția că am depus o mulțime de inițiative legislative pentru ca părinții care au copii să poată avea deduceri pentru banii pe care ei îi câștigă prin muncă cinstită, să fie recompensați dacă au reușit să crească copiii și să-i păstreze în România, contribuind la sistemul public de pensii.

Ați respins sau ați blocat toate aceste inițiative legislative, chiar unul dintre liderii Partidului Social Democrat mă acuza că eu aș fi unul dintre beneficiarii acestor inițiative. Răspund că nu, nu voi fi, pentru că copiii mei deja unii sunt majori și vor deveni majori, deci nu aș mai beneficia de aceste scutiri de taxe și impozite. Însă știu ce înseamnă să trăiești în România, să fii taxat cu niște valori aberante și să fii aproape forțat să pleci din țară. Deci soluția este mai puține taxe și impozite pentru fiecare copil crescut aici, în România”, a declarat Ilie Coleșa.

Related Articles

Back to top button