Curierul Românesc

Gianina Șerban (AUR) a solicitat Guvernului să reducă taxarea muncii în cazul familiilor cu doi sau mai mulți copii. A primit în schimb un răspuns sec, redactat în clasica limbă de lemn

În aprilie 2024, deputata AUR Gianina Șerban a solicitat Guvernului să reducă taxarea muncii în cazul familiilor cu doi sau mai mulți copii, în condițiile în care țara noastră se confruntă cu o rată a natalității scăzută. De asemenea, un fapt bine-cunoscut că România are cea mai mare impozitare a muncii din 16 țări europene, fapt atestat și de către o analiză realizată de Romanian Business Leaders (RBL), care arată că, dintr-un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii rămân în mână cu 572 de euro după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.

Gianina Șerban consideră că statul trebuie să sprijine familiile cu mai mulți copii și să stimuleze natalitatea deoarece familia este celula de bază a oricărei societăți viabile. Domnia sa a amintit că AUR a depus mai multe proiecte legislative pentru creșterea salariului minim la 5.000 de lei și reducerea taxării muncii la maximum 25%, tocmai pentru a contribui la creșterea natalității.

Răspunsul transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) la solicitarea deputatei este halucinant – reprezentanții instituției au înșirat în cele 4 pagini chestiuni generale și au evitat să ofere un răspuns clar la problema ridicată de către deputata AUR.

MMSS a precizat că, de-a lungul timpului, au fost adoptate măsuri legislative precum: alocația de stat pentru copii, concediul și indemnizatia pentru creşterea copiilor, stimulentul de inserție, concediul și indemnizația de acomodare, indemnizația de sprijin pentru adopție, alocaţia de plasament şi indemnizația de sprijin, indemnizațiile speciale acordate copiilor cu dizabilitate, ajutorul pentru familia cu copii, componentă a venitului minim de incluziune, ș.a.

Totodată, MMSS, Agenția Națională pentru Plăţi și Inspecție Socială (ANIPIS), a implementat la nivel național proiectul „Politici sociale performante. Strategie pentru implementarea performantă a politicilor familiale”, finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativă 2014 – 2020. Proiectul a fost finalizat la sfârșitul lunii decembrie 2023 și a avut în vedere dezvoltarea unui cadru strategic unitar, în acord cu realitățile cotidiene, în ceea ce privește viziunea politicilor familiale, prin prisma acordării beneficiilor de asistentă socială.

Potrivit Ministerului Muncii, 70% din bugetul instituției (peste 25 de miliarde de lei) este utilizat pentru alocațiile și indemnizațiile acordate familiilor cu copii, în vederea sprijinirii acestora. În ceea ce privește scăderea taxării muncii pentru familiile cu mai mulți copii, MMSS nu a făcut nicio precizare.

Related Articles

Back to top button