Curierul Românesc

Deputatul AUR Dorel Acatrinei solicită demisia premierului Marcel Ciolacu pentru lipsa soluțiilor din economie și pentru dizolvarea accelerată a firmelor din România

Deputatul AUR Dorel Acatrinei solicită demisia premierului Marcel Ciolacu pentru lipsa soluțiilor din economie și pentru dizolvarea accelerată a firmelor din România. Parlamentarul a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că 32.626 de firme au fost radiate la nivel național, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023. Acatrinei consideră că actualul premier trebuie să-și prezinte demisia, în contextul în care românii au sărăcit, în timp ce statul a pompat bani în propaganda partidelor politice.

„La data de 23.04.2024 am adresat o interpelare Primului Ministru al României, Marcel Ciolacu cu titlul: Corabia în derive vesel cârmaciul, în care arătam numărul fără precedent de radieri ale firmelor din Registrul Comerțului și scăderea dramatică a investițiilor străine. In concluzie românii o vor duce din rău în mai rău.

De curând am primit răspuns, în care sunt prezentate programele Guvernului: Start-Up Nation și programul Femeia Antreprenor. De asemenea, față de afirmația mea că nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor și salariilor răspunsul confirmă practic aces lucru. Se arată în răspuns că Guvernul a adoptat Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României și că prin OUG 18/2024 a fost aprobat programul IMM PLUS prin care au fost puse în practică măsuri de sprijin pentru companii mari și IMM  cu cifra de afaceri de peste 20 milioane lei pentru acordarea de garanții la credite. Au fost aprobate 218 dosare în 2022 din care 16% IMM. În 2023 au fost depuse 84 de dosare dar în sectorul energie. Mult prea puțin!

Pe ceilalți lăsați să-i lovească forța centrifugă a unei piețe dezechilibrate și a taxelor suplimentare”, a afirmat deputatul.

Dorel Acatrinei i-a imputat premierului faptul că a refuzat să ia măsuri de protecția socială și să reducă, așa cum a cerut în repetate rânduri, cheltuielile publice.

Față de această situație vă solicit public demisia din funcția de Prim-Ministru, domnule Marcel Ciolacu, pentru lipsa soluțiilor din economie și  pentru dizolvarea accelerată a firmelor din România. Pentru scăderea nivelului de trai al românilor și pentru că PSD menține finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat introdusă de Dragnea. De asemenea, pentru că nu calculați coșul minim de consum ca prag al sărăciei de la care să înceapă programul de protecție social al celor nevoiași. Părinții și bunicii noștri nu mai au bani de medicamente și de traiul zilnic care este din ce în ce mai scump. Reducerea cheltuielilor publice este soluția, nu majorarea TVA și a impozitelor pe proprietate din anul 2025”, arată deputatul, care solicită includerea în programul prezidențial al PSD majorarea TVA și a impozitelor pe proprietate, ce au fost transmise către Bruxelles ca soluție pentru România.

Dorel Acatrinei: Asistăm la cea mai mare devalizare a finanțelor publice din istoria României

În contextul dat, deputatul subliniază că asistăm la cea mai mare devalizare a finanțelor publice din istoria României, fapt confirmat de execuția bugetară: avem un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie și ușor mai mare decât cel înregistrat în timpul crizei financiare globale din 2010.

De data aceasta, însă, singura criză este furtul din banul public, demagogia anului electoral și neadoptarea unui PLAN de reducere a cheltuielilor publice. Începeți cu anularea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat și anularea pensiilor speciale.

„Anul viitor vine creșterea TVA, a taxelor pe proprietate și a altor taxe. Economia va frâna brusc. Companiile pregătesc disponibilizări de personal. Din 2026 se pregătește taxarea progresivă. Cine credeți că o să plătească taxarea progresivă: electoratul rural? Evident că nu. Cotele majorate vor fi plătite de electoralul urban, căci ei câștigă mai mult în viziunea strategilor PSD.

De la anul cresc impozitele pe proprietate și TVA cu 2 sau 3 puncte procentuale, iar creșterea economică va ajunge la 1,3% sau mai jos, cel mai redus nivel de după pandemie. După ce se va încheia PNRR, PSD vor fi crescut deja taxele între timp, dar prin 2026-2027 lipsa investițiilor publice, deficitul bugetar și creșterea prețurilor va genera un declin fără precedent.

În 2025, românii vor strânge cureaua

Pentru a ilustra cât de adâncă este criza economică, deputatul AUR Dorel Acatrinei îl citează pe Valentin Lazea, economistul șef al BRN, care a declarat recent că „adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă că altcineva va achita nota de plată”.

Practic, subliniază deputatul, reprezentanții BNR spun la unison că urmează o majorare fiscală în anul 2025 și că românii vor strânge cureaua să plătească suplimentarea cheltuielilor statului.

„Domnule Prim Ministru, cu reforma pensiilor speciale ați eșuat, cu reducerea aparatului bugetar și a cheltuielilor statului ați eșuat. Ați introdus o suprataxare care nu rezolvă problema bugetară oricum creată tot de coaliția de guvernare. Avem toate șansele de a intra într-o recesiune, iar PIB-ul va crește mult mai puțin față de estimări. Prețurile vor crește din nou.

De ce nu spuneți oamenilor adevărul că ați întârziat deconturile din PNRR și ați mutat o tranșă de încasări pentru anul 2024 pentru că nu sunteți capabili să gestionați un proiect? De ce nu spuneți că inflația este o mare problemă și va crește datorită pachetului fiscal? Asta înseamnă că modelul de dezvoltare pe care îl aplicați este unul inflaționist și pe termen lung nu poate duce decât la stagnare și dezechilibre.

Mediul de afaceri trebuie să aibă acces la capital de lucru. Dobânzile sunt strict legate de inflație. Cei care au afaceri în derulare și care trebuie să asigure mai mulți bani la bugetul statului prin creșterea fiscalității, dar trebuie să-și asigure și supraviețuirea. Acest lucru face ca anul 2024 să fie în continuare un an de supraviețuire pentru sectorul privat. Criza energetică  și efectele ei din cauza căreia au crescut prețurile produselor de larg consum, a petrolului, gazelor naturale și electricității, nu a trecut. Rezultă că vom avea din nou o creștere a inflației și a prețurilor.

Măsurile luate de dvs. nu sunt bune pentru  tară și popor. Vă solicit demisia!” i-a transmis Dorel Acatrinei premierului Marcel Ciolacu.

Related Articles

Back to top button