Curierul Românesc

Daniel Gheba (AUR): Alimentele din import sunt pline de pesticide. Avem nevoie de o măsuri care să sprijine producătorii locali, să stimuleze agricultura ecologică și să controleze calitatea alimentelor importate

România este dependentă de importurile de alimente: potrivit datelor oficiale disponibile pentru anul 2022, România a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro. Deputatul AUR Daniel Gheba atrage atenția asupra faptului că produsele din import sunt pline de pesticide și reprezintă un real pericol pentru sănătatea românilor. În context, parlamentarul a reiterat faptul că România are nevoie de un set de politici/ program de guvernare care să sprijine producătorii locali, să stimuleze agricultura ecologică și să controleze calitatea alimentelor importate.

„România produce cea mai curată mâncare din Europa, însă în cantități insuficiente. Din acest motiv importăm hrană din alte țări, precum Olanda, Spania, Turcia, Italia. Fructele și legumele din aceste state sunt tratate cu cantități mari de pesticide, de până la 17 ori față de alimentele românești. Un exemplu este Olanda, care folosește aproape 11 kilograme de pesticide la hectar, urmată de Cipru, cu 10 kilograme de pesticide la hectar”, a precizat deputatul.

Daniel Gheba a afirmat că România și-ar putea asigura singură alimentele necesare întrucât beneficiază de un sol roditor și de o climă blândă.

„Prin măsuri de încurajare a fermierilor de a trece la o agricultură ecologică, care va pune accent pe protecția mediului, biodiversitate și sănătatea solului, beneficiile pe care le vor aduce aceste schimbări, atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea noastră, sunt multiple: reducerea poluării solului și a apei, alimente sănătoasă, fertilitatea solului. Un alt beneficiu foarte important va fi dezvoltarea economiei rurale prin atragerea consumatorilor care vor alege produse ecologice, crearea de locuri de muncă, reducerea amprentei de carbon asociată importurilor de alimente”, a menționat acesta.

Domnia sa a amintit că Alianța pentru Unirea Românilor a propus soluții, iar acestea se regăsesc în programul de guvernare al partidului. Una dintre principalele măsuri se referă la majorarea cu100% a subvențiilor acordate fermierilor cu o suprafață mai mică de 500 de hectare. „Vom sprijini producția și achiziția de tractoare și utilaje agricole. Vom sprijini finanțarea magazinelor locale, fabricilor locale pentru industria alimentară. Ne dorim ca România să devină principalul exportator de hrană sănătoasă din Europa”, a mai spus Daniel Gheba.

Related Articles

Back to top button