Sănătate

Alimente care cresc mirosul de transpirație și cele care te scapă de mirosul urât al corpului

Se crede că transpirația și neglijarea igienei zilnice, precum și unele probleme de sănătate sunt cauza mirosului urât. Acest lucru este relativ adevărat, însă, nu numai. Unele studii recente au arătat că și dieta noastră, ceea ce mâncăm, afectează mirosul corporal.

Lichidul secretat de glandele sudoripare în sine nu miroase. Transpirația este formată din 98% apă și 2% diverse substanțe, printre care zinc, cupru, fier, nichel, cadmiu. Într-un mediu umed favorabil, bacteriile se acumulează și devin active, iar produsele acestor bacterii sunt cele care produc un miros neplăcut ca urmare a descompunerii. Dacă nu este posibil să facem un duș imediat după ce am transpirat, numărul bacteriilor și al produselor lor crește și, ca urmare, mirosul devine și mai înțepător.

Alcoolul și alimentele care conțin glutamat monosodic și cofeină pot provoca transpirația excesivă în primul rând. Printre alimentele al căror consum trebuie limitat pentru a evita intensificarea mirosului neplăcut de transpirație se numără și:

Proteinele animale, al căror consum excesiv este cauza mirosului neplăcut. Carnea se digeră mai greu decât alimentele vegetale. Produsele de descompunere a proteinelor sunt absorbite în intestine, unde pătrund în sânge și în sudoare, combinându-se acolo cu bacteriile și intensificând mirosul.


Dar și unele legume pot provoca mirosuri. Dacă sunteți însoțit de mirosuri urâte de transpirație, cercetătorii recomandă înlocuirea dovleacului cu portocale, a sparanghelului cu țelină, a broccoli și conopidei cu mere. Consumul cât mai multor alimente în formă crudă va îmbunătăți mirosul corporal.


O varietate de alimente picante și condimente, cum ar fi ardeii iuți. Adevărul este că astfel de produse conțin alcaloidul capsaicină și alte substanțe chimice care trimit un semnal fals către creier că organismul se supraîncălzește. Ca răspuns, organismul începe să creeze și mai multă transpirație pentru a se răcori. Anumite condimente aromatice, cum ar fi chimenul, curry și chimenul, pot provoca mirosuri neplăcute la unele persoane.


Mirosul corporal de pește care apare la unele persoane este cauzat de un exces de colină (vitamina B4) care se găsește în ton și în peștele roșu.


Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, rucola, varza kale, conțin cantități mari de clorofilă, care acționează ca un deodorant natural. Consumul de legume cu frunze verzi ajută la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în organism și reduce nivelul alcalin, ceea ce, la rândul său, ajută la prevenirea gurii uscate, care provoacă respirația urât mirositoare.

Nu degeaba pătrunjelul, care este bogat în clorofilă, este cunoscut ca remediu popular pentru respirația urât mirositoare.
Datorită proprietăților sale calmante, consumul de mentă reduce numărul de impulsuri trimise către glandele sudoripare, astfel încât acestea produc mai puțină secreție.


Rozmarinul este capabil să blocheze dezvoltarea bacteriilor care cauzează mirosul. Conține clorofilă și mentol, care au un efect deodorant. Deficitul de zinc din organism duce la transpirație activă. Rozmarinul are zinc, astfel că planta compensează lipsa acestui element chimic.


Un sfat câștigător este să bei mai multă apă. Studiile au arătat că apa scapă de toxine și deșeuri, spală din interior și alungă toate mirosurile nedorite.


Mirosul corpului este mai plăcut dacă vă spălați mâncarea nu cu cafea și ceai dulce, ci cu o varietate de decoctări din plante: salvie, mușețel, melisa. Îmbunătățește mirosul corporal cu ceai de hrișcă sau de Ivan. Bineînțeles, trebuie să dai preferință băuturilor reci, nu celor fierbinți.


Ceaiul verde are un efect pozitiv asupra mirosului corporal. Acesta conține acizi organici și tanin. Are proprietăți acide care ajută în lupta împotriva transpirației excesive și inhibă dezvoltarea bacteriilor.

Related Articles

Back to top button