Curierul RomânescPolitică

După anularea alegerilor și secretizarea averilor demnitarilor și funcționarilor publici, trei judecători CCR ies la pensie. Ce pensii astronomice vor încasa ei?

Trei mandate-cheie de la Curtea Constituțională a României expiră în această săptămână. Este vorba despre președintele CCR, Marian Enache, și judecătorii Attila Varga și Livia Stanciu, care părăsesc instituția după 9 ani de mandat. Conform Constituției, aceste funcții nu pot fi reînnoite, iar locurile vacante urmează să fie ocupate prin numiri directe de către Președintele României, Camera Deputaților și Senat.

Plecarea celor trei vine în urma unei serii de decizii luate de Curtea Constituțională în ultimii ani și care frizează neconstituționalitatea și abuzul în funcție: anularea alegerilor, blocarea eliminării pensiilor speciale, interzicerea unor candidaturi la alegerile prezidențiale, dar și secretizarea declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor publici.

În fruntea acestor decizii s-a aflat Marian Enache, numit judecător în 2016 și devenit președinte al CCR în 2022. Odată cu ieșirea la pensie, el va beneficia de o pensie specială uriașă – echivalentul a ceea ce încasează lunar aproximativ 36 de români cu salarii medii.

În spațiul public au apărut deja posibilii înlocuitori pentru funcțiile vacante de la Curtea Constituțională. Printre numele vehiculate se află Cristi Danileț, Emil Boc, Robert Cazanciuc și Florin Iordache, nume care nu au excelat în niciun domeniu al vieții publice și politice din România sau, dimpotrivă, de ele sunt legate ale măsuri controversate și care nu au făcut decât să afecteze în mod negativ nivelul de trai al românilor.

În timp ce pensiile speciale și beneficiile magistraților CCR continuă să crească sau, oricum, sunt la un nivel la care românii nici nu visează, românilor li se arată perspectiva introducerii sau majorării de taxe și impozite, teme aflate pe masa negocierilor pentru formarea unei noi guvernări între PNL, PSD, USR și UDMR. Oare când politicienii acestor partice vor propune reducerea privilegiilor din vârful Curții Constituționale sau al altor instituții publice centrale, consilii de administrație etc.?

Related Articles

Back to top button