Curierul Românesc

Dumitrina Mitrea (AUR): Riscăm să pierdem banii din PNRR. Un nou eșec marca PSD-PNL

Deputata AUR Dumitrina Mitrea a fost invitată la emisiunea „Revista presei altfel” cu Cezar Filip, unde a discutat despre pericolul ca România să piardă banii din PNRR, ca urmare a faptului că țara noastră a îndeplinit doar 68 din cele 74 ținte și jaloane din cererea de plată numărul 3. În acest context, Comisia Europeană ar putea suspenda cea de-a treia tranșă din PNRR, chiar dacă liderii coaliției evită să se pronunțe pe acest subiect.

Potrivit informațiilor apărute în presă, jaloanele considerate neîndeplinite parțial sau complet se referă la guvernanța întreprinderilor de stat (C4.R2/M79, C6.R2/M121 și C14.R9/M440)la investiții din domeniul transporturilor (C4.I1/M72 și C4.I4/M86) și la regimul fiscal al microîntreprinderilor (M8.R4/M206).

În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Europene din Parlament, deputata Dumitrina Mitrea a amintit că au existat mai multe probleme cu acest Plan Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care Alianța pentru Unirea Românilor nu a vrut să voteze de la bun început acest proiect. Potrivit acesteia, PNRR a fost ținut secret, nu au existat dezbateri, iar anumite aspecte au rămas neclarificate chiar și după publicarea sa.

„Noi nu am știut, până în momentul în care s-a semnat cererea de finanțare de către fostul ministru al Investițiilor cu Comisia Europeană, cum arăta acel plan de redresare și reziliență. În altă ordine de idei, în momentul în care a apărut și l-am văzut, el era la nivel procentual, adică 33% trebuie să meargă pe energie verde, 20% trebuia să meargă pe infrastructură și așa mai departe”, a precizat deputata, care a criticat faptul că direcțiile nu erau clare. În plus, licitațiile pentru proiecte au avut loc după ce a fost semnată cererea de finanțare, ceea ce este o altă neregulă.

Toate aceste probleme, coroborate cu schimbările miniștrilor de la Investiții și Proiecte Europene (nu mai puțin de patru miniștri s-au succedat în acest timp), au transformat acest PNRR, din cel mai mare proiect posibil de redresare a economiei României, într-un mare eșec. Lipsa de competență și de interes pentru dezvoltarea țării are consecințe grave în toate domeniile. De exemplu, la sănătate, niciunul din cele 8 spitale regionale nu se vor construi cu bani din PNRR, ci se vor realiza (dacă!) cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții, cu dobânzile aferente pe care le vor plăti românii.

În ceea ce privește reformele, domnia a declarat că PSD și PNL nu vor face niciodată o restructurare a sistemului bugetar pentru că în aparatul administrativ sunt angajați oamenii partidului.

Dumitrina Mitrea a reiterat faptul că este necesară o schimbare a modului în care se face politică deoarece țara noastră trebuie să atragă cât mai mult fonduri europene care să fie utilizate corespunzător și nu să fie irosite pe studii de fezabilitate.

Puteți urmări emisiunea aici:

Related Articles

Back to top button