Curierul Românesc

Dorinel Cosma (AUR) solicită Guvernului să ia măsuri pentru ca tragediile produse de inundații să fie evitate

Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, consideră că autoritățile trebuie să învețe în sfârșit lecția după inundațiile din Galați și să ia toate măsurile necesare pentru ca astfel de tragedii să fie evitate pe viitor. Astfel de dezastre naturale revin o dată la câțiva ani în anumite regiuni ale țării și tocmai de aceea este nevoie de investiții critice în infrastructura de apărare împotriva inundațiilor, precum și de un plan de gestionare a acestor crize.

În acest context, Dorinel Cosma a solicitat guvernanților, prin intermediul unei interpelării, să spună care este strategia pe termen mediu și lung în această privință și ce măsuri s-au întreprins sau au în vedere cu privire la managementul riscului la inundații.

Cu acest prilej, senatorul a făcut o scurtă trecere în revistă a dezastrului lăsat în urmă de inundațiile din acest an și din anii precedenți. Anul acesta, numai în Galați și Vaslui, au fost inundate peste 5.000 de gospodării, iar fenomenele meteorologice severe au afectat peste 15.000 de persoane.

„În intervalul 2005-2010, inundațiile au provocat pagube totale de peste 3 mld. EUR (locuințe, poduri, diguri, drumuri afectate), potrivit unor statistici oficiale. Au fost afectate aproape 62.000 de locuințe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate.

În 2008, 85% din locuinţele din Rădăuţi-Prut au fost inundate.  Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi – Prut, judeţul Botoşani, au fost evacuate în 2008. În 2010 la Dorohoi, s-au contabilizat 800 de case distruse şi mii de oameni disperaţi. 

De altfel, inundațiile din anul 2010 au provocat distrugerea a 925 de case și avarierea a alte 3.607 de locuințe la nivel național. În județul Botoșani s-a înregistrat cel mai mare număr de case distruse de inundații – circa 490, urmat de Suceava, cu 113 locuințe devastate și Tulcea, unde apele au distrus 94 de case”, a amintit Dorinel Cosma.

Parlamentarul botoșănean a precizat că, la nivel legislativ, există două inițiative pe tema managementului riscului în caz de inundații:

  • la nivel european, există Directiva 2007/60/CE privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii, care are drept scop reducerea consecinţelor negative pentru sănătatea umană, mediu, patrimoniul cultural şi activitate economică asociate inundaţiilor. Potrivit acestei Directive, statele membre au obligativitatea identificării bazinelor hidrografice şi zonele costiere care prezintă risc la inundaţii, de a întocmi hărţi ale riscului la inundaţii şi de a elabora planuri de management a riscului la inundaţii pentru respectivele zone.
  • la nivel național, avem Hotărârea nr. 846/2010 prin care a fost aprobată  Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung.

Având în vedere cele prezentat mai sus, senatorul Dorinel Cosma solicită guvernanților să transmită răspuns la următoarele întrebări?

  1. Directiva 2007/60/CE a Parlamentului European și Consiliului a fost aplicată în România ultimilor 15 ani?
  2. Ce prevede Strategia națională de management al riscului la inundații pe termen mediu și lung pentru zonele cele mai afectate, Botoșani, Suceava, Galați, Tulcea?
  3. Dincolo de planificări și strategii scriptice, ce s-a făcut concret în zonele menționate, pentru a nu se repeta situațiile în care se pierd vieți omenești și pagube materiale?

Related Articles

Back to top button