CTP, reacție dură după apariția cărții lui Nicolae Ciucă: „E pe locul 2 în topul coțcăriilor editoriale”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu critică aspru volumul lansat recent de Nicolae Ciucă, „În slujba țării”, pe care îl consideră o „coțcărie editorială”. Într-o postare pe Facebook, CTP face o paralelă între cartea fostului premier și o altă lucrare controversată din istoria postdecembristă a României.
Cristian Tudor Popescu, cunoscut pentru comentariile sale incisive, nu a întârziat să reacționeze după lansarea cărții lui Nicolae Ciucă. Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, jurnalistul a criticat campania de promovare a volumului „În slujba țării”, acuzând Partidul Național Liberal de cheltuieli excesive. CTP a comparat volumul cu o altă apariție editorială din anii ’90, considerând cartea lui Ciucă drept a doua mare „coțcărie editorială” din România postdecembristă, după lucrarea „Eterna și fascinanta Românie”, tipărită în 1994.
„Cartea lui Ciucă – pe locul 2. Deși pentru cartea lui N. Ciucă despre slujbă și țară (Ostașul a căzut între timp) PNL, partid beneficiar de fonduri electorale de la guvern, a cheltuit peste 2 milioane de euro, ea nu este decât pe locul 2 în istoria coțcăriilor „editoriale” postdecembriste, după „Eterna și fascinanta Românie”, tipărită în 1994 cu aproape 6 milioane de dolari, bani dați de la buget de guvernul Văcăroiu”, a scris CTP.
Cartea „În slujba țării” a fost promovată în emisiunea lui Mircea Dinescu de la Prima TV și publicată pe site-ul personal al lui Nicolae Ciucă. Criticile aduse de CTP se referă atât la conținutul volumului, cât și la modul în care acesta a fost promovat și finanțat. Jurnalistul sugerează că fondurile alocate pentru această carte ar fi fost excesive și că lucrarea în sine nu merită atenția și resursele de care a beneficiat.
Comparația cu „Eterna și fascinanta Românie” subliniază gravitatea acuzațiilor, acea lucrare din 1994 fiind adesea menționată ca exemplu negativ în ceea ce privește cheltuirea fondurilor publice pentru proiecte editoriale de slabă calitate.
Reacțiile lui Cristian Tudor Popescu subliniază tensiunile crescânde din jurul aparițiilor editoriale cu tentă politică, mai ales în contextul electoral. Cartea lui Nicolae Ciucă și critica severă a jurnalistului deschid o dezbatere amplă despre rolul politicienilor în promovarea propriei imagini prin intermediul volumelor publicate și despre modul în care sunt utilizate fondurile pentru astfel de proiecte.