Curierul Românesc

Guvernul vrea să suplimenteze fondurile pentru refugiații din Ucraina. Ilie Coleșa (AUR): Se iau banii de la alte programe destinate dezvoltării României. E vorba de 400 de milioane de euro

Guvernul vrea să suplimenteze fondurile pentru refugiații din Ucraina. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege – PL-x nr. 641/2023 – care stabilește suplimentarea fondurilor pentru sprijinul refugiaților din Ucraina și modificarea și completarea măsurilor de sprijin pentru persoanele vulnerabile. Contribuția suplimentară este de 400 de milioane de euro, bani care vor fi luați de la Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și de la Programul Operațional Regional și Programul Operațional Capacitate Administrativă pentru perioada 2014-2020.

Deputatul AUR Ilie Coleșa a luat cuvântul în cadrul ședinței din 21 mai și a atras atenția asupra faptului că pentru suplimentarea acestui buget se iau 400 de milioane de euro de la programe care aveau alte scopuri, respectiv dezvoltarea țării pe anumite sectoare. El a criticat dur acest aspect, în condițiile în care România a sprijinit financiar refugiații din Ucraina, fără ca Uniunea Europeană să mai deconteze sumele respective.

„Este vorba de o ordonanță de tip trenuleț. Prima chestiune este legată de sumele decontate de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor acordate cetățenilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Deci se măresc aceste bugetul acordat pentru aceste cheltuieli cu echivalentul a 400 de milioane de euro și să vedem de unde se iau acești 400 de milioane de euro: din două programe finanțate de Uniunea Europeană.

Primul se numește Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Practic, se iau bani de la dezvoltarea capitalului capitalului uman românesc și se dau refugiaților din Ucraina. Și a doua sursă este legată de capacitatea administrativă, deci programe de dezvoltare a capacității administrative din România și se dau la fel pentru refugiații din Ucraina. Deci avem o suplimentare de 400 de milioane de euro. Am putea spune că acești bani sunt totuși din de la Uniunea Europeană, deși, repet, ei aveau altă destinație”, a punctat deputatul.

În contextul dat, Ilie Coleșa a amintit că, potrivit informațiilor care au fost transmise în cadrul comisiei de buget, din sumele imense pe care România le-a plătit până acum pentru refugiații din Ucraina, care se ridică la ordinul miliardelor, doar o sumă infimă, a fost până în prezent decontată de Uniune.

Related Articles

Back to top button