George Simion (AUR) a avut dreptate – Cartelul băncilor îi sărăcește pe români
Președintele AUR, George Simion, a avut din nou dreptate când a afirmat că băncile din România au format un cartel care îi jefuiește pe români. Președintele AUR propune ca profiturile băncilor să fie impozitate cu 40% la fel ca în Italia, deoarece acest cartel al băncilor înregistrează cele mai mari profituri din Europa și nu oferă nimic în schimb clienților din România.
„Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului 2023 pentru a realiza că nu este vorba doar de câteva milioane, ci profituri de miliarde de lei. Acest cartel al băncilor se joacă cu ROBOR-ul, astfel ratele la case aproape s-au dublat pentru tinerii din România. Tinerii nu mai au curaj să facă copii, în schimb duc grija ratelor asupritoare. Afacerile românilor nu mai sunt finanțate de bănci deoarece băncile preferă să bugeteze statul falimentar condus de PSD și PNL. România trebuie să preia modelul italian. Profiturile băncilor trebuie impozitate cu 40%.”, a declarat președintele AUR, George Simion.
Președintele Consiliului Concurenței afirmă că 10 bănci au format un cartel pentru a limita accesul persoanelor la credite. În momentul de față statul român condus de PSD și PNL a devenit cel mai bun client pentru acest cartel al băncilor, care se împrumută la dobânzi de peste 8%. Astfel, băncile evită să mai finanțeze afacerile românilor deoarece statul român falimentar a devenit cel mai bun client pentru acest cartel ce poate fi numit asasin economic în devenire.
Cele 10 băncile suspectate de practici neloiale sunt Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Credit Europe Bank şi First Bank.
Aceste controale ale autorităţii de concurenţă vin după ce în luna noiembrie 2022 inspectorii de la Consiliul Concurenţei au mers în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, în urma creşterii substanţiale a acestui indicator, începând o investigaţie legată de posibile înţelegeri pe piaţa monetară interbancară pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR. Însă, până acum nu a fost finalizată această anchetă. Acum investigaţia urmăreşte raportări legate de Biroul de Credit